Alverde balzam za kosu // avokado i ši buter

Alverde je nemački NaTrue-sertifikovani brend prirodne kozmetike koji je po pravilu vrlo povoljan i kvalitetan. Njihovi proizvodi su pogodni za vegane, ne testiraju na životinjama i veliki procenat sastojaka koje koriste je iz organske proizvodnje. Pošto se radi o prirodnoj kozmetici, ne koriste se mineralna ulja, silikoni, veštačke boje i mirisi i sintetički konzervansi. Danas vam pišem o jednom Alverde balzamu za kosu!


Već sam pisala o Alverde Family šamponu sa ekstraktima jabuke i papaje, koji je vrlo blag i ostavlja kosu laganom i rastresitom, a ovaj balzam sam odabrala jer mi se činilo da sadrži dovoljno negujućih sastojaka za moje potrebe i jer znam da ne sadrži silikone, nepotrebne veštačke boje, mirise i ostalu šarenu lažu. Namenjen je oštećenoj i lomljivoj kosi, uz tvrdnje da ojačava strukturu dlake i da intenzivno neguje.

Ukoliko vam je bitno da izbegnete silikone u proizvodima za pranje i negu kose, Alverde šamponi i balzami su zaista korektna opcija. Silikoni sami po sebi nisu štetni, ali im nije mesto u proizvodima koji se nanose na teme, jer mogu da se talože i začepe pore i folikule. Oni su "šminka" i okej ih je naneti na krajeve nakon pranja, ali ih ja ne želim u svom balzamu jer hoću da vidim stvarno stanje svoje kose.


Lista sastojaka je okej - masni alkohol, glicerin i ulje soje u velikim količinama, nešto manji procenat humektanta inulina, ulja jojobe, aminokiseline arginina, ši butera i hidrolizovanog pšeničnog proteina i malo ekstrakta avokada i grožđa, kao i vitamina E. Tu je i alkohol koji je nusprodukt pomenutih ekstrakata, ali ga Alverde koristi i kao konzervans. Miris balzama je vrlo blag, iako etarskih ulja količinski ima dosta.

Balzam je guste, kremaste teksture i bele boje. Nanosim ga na dužinu kose i obično ga ostavim da deluje od 3 do 5 minuta. Imam neku vrstu ombre pramenova tako da su mi krajevi kose oštećeni farbom, iako nisu ispucali jer se redovno šišam. Takođe često koristim presu i potrebna mi je dobra nega. Ovaj balzam mi je očigledno pruža, s obzirom na to da mi je kosa meka, izgleda dobro i nije otežana niti slepljena.


Ne mislim da sam našla balzam svojih snova, ali sam veoma zadovoljna efektom, valjda zato što imam realistična očekivanja od ovakvih proizvoda. Ni ovaj ni dosta skuplji balzami vam neće oporaviti kosu ako ste je stvarno oštetili, tako da bih to prepustila frizerima, a ovaj proizvod bih pre svega preporučila devojkama koje imaju relativno zdravu kosu i koje jednostavno žele dobru redovnu negu.

Pakovanje je standardno za Alverde, plastično, ali od plastike koja se može reciklirati. Čep sa donje strane flaše, pa se proizvod skupi u tom delu i uvek lako izađe. Cena Alverde balzama je negde oko 200-300 RSD i mislim da je odnos cene i kvaliteta zaista dobar. Alverde se prodaje u dm drogerijama i svakako bih vam predložila da se malo duže zadržite kod njihove police, ako do sada niste. Vredi isprobati.

Da li ste već probali Alverde balzame za kosu? Koji je vaš omiljeni proizvod ovog tipa?

6 comments

  1. Trenutno koristim Alverde balzam sa aloe verom i ekstraktom hibiskusovog cveta. To je ujedno i prvi njihov balzam koji sam probala. Prilično sam zadovoljna njime, iako nikad nemam strpljenja da ga držim na kosi više od jednog minuta. :) Kosa mi je baš kratka, tako da stavim samo malo balzama da bih je smirila, i on mi dosta pomaže u tome. Čak kosa bude i dosta mekša na dodir. Iako balzam često dođe u dodir sa kožom glave, nema nikakvog svraba, niti mi se zbog toga kosa brže masti, što mi se jako sviđa. Jedino mi se miris baš ne dopada, ali nije mi to neki problem. Sve u svemu, jako sam zadovoljna, i sigurno ću probati i druge Alverde balzame. :)
    Jako lepa recenzija! ^.^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ovo je takođe prvi Alverde balzam koji sam ja probala, shvatila sam da iz nekog razloga nisam koristila Alverde proizvode za kosu, a generalno volim taj brend. Nijedan njihov balzam ne sadrži silikone, tako da mogu da dolaze u kontakt sa kožom glave i ne bi trebalo da bude problema. Osim ako je neko alergičan na alkohol, mislim da njega ima u određenoj meri u svim Alverde balzamima. :) Hvala ti na lepim rečima!

      Delete
  2. A koji bi hidratantni balzam/masku/pakovanje preporucila? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pa ja bih rekla da je ovaj balzam na granici između hidratantnog i proteinskog, s tim da od sastojaka tipičnih za proteinske proizvode za kosu sadrži samo hidrolizovani pšenični protein, betain i arginin, koji spadaju u aminokiseline. Ostatak su ulja, masni alkoholi i humektanti koji bi se našli i u nekom hidratantnom pakovanju. :) Svakako bih ti preporučila da u dm-u obratiš pažnju na Alverde i Sante balzame za kosu, hidratantni bi trebali da budu oni koji na pakovanju navode da su za suvu kosu. Ono što ne bih preporučivala su konvencionalni balzami i pakovanja koji tvrde da su hidratantni, jer obično sadrže više boje i mirisa od bilo kog aktivnog sastojka. Nadam se da sam pomogla!

      Delete
    2. Hvala, Teodora! :)
      A koje strane/domace blogove/jutjub kanale koji imaju tematiku slicnu tvom blogu pratis, dakle prirodna kozmetika, zdrava hrana i diy? Ja bih tebi preporucila Annie Jaffrey. :)

      Delete
    3. Nema na čemu!

      Ovako, što se tiče domaćih blogova koji imaju sličan sadržaj mom ili generalno volim kakav pristup kozmetici imaju, izdvojila bih Prirodna kozmetika blog, Uncle Abadash, Moj neseser, Cosmosetics, Budi Lepa... Ako te zanima zdrava hrana, ja obožavam Hleb & Lale, ali recepte uglavnom pronalazim na stranim blogovima. Tu bih spomenula Deliciously Ella, Joyous Health, Living The Healthy Choice i Hot For Food - oni imaju i odličan YouTube kanal. :) A od YouTube kanala na temu lepote, preporučujem ti Holistic Habits. A ja ću da zapratim Annie Jaffrey! Pozdravljam te.

      Delete