UPOREDNA RECENZIJA: Prirodni tonici za lice

Ovo je prvi u seriji tekstova u kojima ću pisati o određenoj vrsti proizvoda i upoređivati tri konkretna primera. Počeću sa pričom o prirodnim tonicima za lice, jer ih nisam oduvek koristila, a sada mi taj korak u rutini nege lica zaista prija. Mnogo konvencionalnih tonika sadrži alkohol i sintetičke mirise i posebno se reklamira kao nešto za dodatno čišćenje masne kože. Oni vrlo često nemaju nikakav efekat ili imaju kontraefekat jer isušuju i iritiraju kožu. Ja neću pisati o takvim proizvodima. Ovde će biti reči samo o blagim, prirodnim tonicima bez alkohola koji odgovaraju svakome i zaista mogu da doprinesu stanju vaše kože.


Tonik se često smatra potpuno opcionalnim korakom u nezi kože i jasno mi je zašto - efekti tonika nisu revolucionarni i dobar odabir ostalih proizvoda u rutini je uglavnom važniji. Međutim, ja volim da koristim tonike i ima dana kada mi neverovatno prijaju. Oni definitivno imaju svoju svrhu - dovršavaju čišćenje, balansiraju pH vrednost kože i uglavnom zatvaraju pore - ali meni je nanošenje tonika nijansa koja znatno ulepšava ritual nege lica. U zavisnosti od toga da li želim samo malo da osvežim kožu pre nanošenja kreme, da ublažim izgled pora ili da smirim bolnu, iritiranu kožu, posežem za jednim od sledeća tri proizvoda. 

Martina Gebhardt - Shea Butter Tonic



Martina Gebhardt je nemački brend prirodne kozmetike sa Demeter sertifikatom i za sada je po tome jedinstven na našem tržištu. Svi njihovi proizvodi su 100% prirodni, ne sadrže sintetičke sirovine, konzervanse i alkohol. Više od 98% sirovina u ovim proizvodima dolazi iz sertifikovanog organskog uzgoja ili je gajeno po Demeter standardima, koji su još viši od onih za organsku proizvodnju i podrazumevaju biodinamičko gajenje.

Tokom prvog korišćenja Martina Gebhardt proizvoda shvatila sam da je njihova visoka cena zaista opravdana. Svetski priznati sertifikati, transparentne liste sastojaka, kvalitetna keramička pakovanja i vrhunski formulisani proizvodi imaju svoju cenu. Cela Shea Butter linija je namenjena izuzetno osetljivoj koži i ne sadrži ništa što bi moglo biti iritantno.

Na kratkoj ali zanimljivoj listi sastojaka ovog tonika nalaze se vodazovina i ružina vodicaesencija ši buterazlatosrebro i sumpor. Moja koža je suva, ali od hormona tokom PMSa uglavnom postane vrlo bolna i nadražena. U tim situacijama blagim tapkanjem tupferom nanosim ovaj tonik i posle nekoliko minuta koža je smirena, hidrirana i deluje mnogo svežije.

» Martina Gebhardt kozmetiku u Srbiji možete kupiti u Lilly drogerijama, prodavnici Maslina u Beogradu, kao i na sajtu prirodnakozmetika.com, ali bih vam savetovala da redovno proveravate Budi Lepa Outlet, gde možete neke od ovih proizvoda da ulovite na sniženju od 70-80%.

All Naturals - Herbal Facial Toner


All Naturals je domaći brend prirodne kozmetike koji jako cenim i poštujem. Imaju mnoštvo efikasnih, kvalitetnih, prelepo dizajniranih i praktično upakovanih proizvoda iza kojih stoji stručno znanje i ljubav prema prirodi. Proizvodi nisu testirani na životinjama, ne sadrže parabene, veštačke boje i mirise, silikone, parafin, vazelin i ostale derivate nafte, a spoljašnja pakovanja su napravljena od recikliranog materijala.

Extra Moisturizing Cream je već dobila svoje mesto na blogu, a ni ovo neće biti poslednji put da spominjem nešto od njihovih proizvoda. Herbal Facial Toner je spakovan u staklenu flašicu od 100ml i sadrži ekstrakt biljke Tamarindus Indica. Tamarind je biljka bogata polisaharidima koji se smatraju biljnom alternativom hijaluronskoj kiselini. Oni vezuju vodu i stvaraju zaštitni film na površini kože koji sprečava gubitak vlažnosti i deluje kao antioksidativni štit.

Pored toga, sadrži i glicerin, aloe veru, hamamelis i kombinaciju eteričnih ulja. Hamamelis (eng. witch hazel) ima blago adstringentno dejstvo i generalno prija osobama sa masnom kožom jer zatvara pore, čineći ih manje vidljivim. Međutim, ovaj tonik prija i mojoj suvoj koži i ne isušuje je - aloe vera i ekstrakt tamarinda odlično osvežavaju i hidriraju. Kombinacija etarskih ulja daje zanimljiv biljni miris, koji me iz nekog razloga jako asocira na - Jägermeister!

» All Naturals proizvode možete kupiti preko njihovog sajta.

Heritage Store - Rose Petals Rosewater


Heritage Store je američki brend koji može da se nabavi samo preko sajta iHerb.com, barem za nas iz ovih krajeva. Sve što ovaj proizvod sadrži je voda i ulje cveta ruže Rosa Damascena. Pakovanje od 120 ml će definitivno dugo da mi potraje jer se prilikom raspršivanja oslobađa mala, ali taman dovoljna količina najsitnijih kapljica.

Ovu vodicu nanosim nakon čišćenja lica najmanje jednom dnevno, a često to bude i ujutru i uveče. Deluje vrlo osvežavajuće, krema se nakon nje mnogo brže upija, a čini mi se i da imam manje crvenila, da su mi pore manje vidljive i da mi se ređe stvaraju nepravilnosti.

» Ovu ružinu vodicu možete poručiti sa iHerb.com sajta. Za popust od $5 ukucajte kupon kod QGH519! Takođe, Neven Biocentar (Dečanska 21, Beograd) ima u svom asortimanu sličnu ružinu vodicu koja košta oko 300din.
Kako vam se dopada ovaj format teksta? Da li koristite tonike za lice ili mislite da je to nepotrebno?

25 comments

  1. Koristim tonik redovno,koza mi je zahvalna na tome,reklo bi se,a ove nisam probala,ali bih volela.

    ReplyDelete
  2. Redovno koristim tonik pre nanosenja kreme, ulja ili seruma. Posle tvog teksta o All Naturals kremi sam narucila nekoliko njihovih proizvoda, izmedju ostalog i ovaj tonik i obozavam ga! :) Pored njega, trenutno koristim i ruzinu vodicu i tonik Mareea, koje takodje jako volim. Kada potrosim zalihe, sigurno cu probati i Martina Gebhardt.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Draga Saro, jako mi je drago što si preko mene saznala za brend čiji ti proizvodi odgovaraju!

      Delete
  3. Koristim tonik, a sigurno cu sebi nabaviti ovaj od All Naturals, hvala na preporuci ;)

    ReplyDelete
  4. ja sam uvijek nekako preskakala tonik, i znam da to nije dobro, no sad se tjeram da ga redovno koristim. Trenutno koristim od Lusha, od Dream Steam tabletice za parenje. Prvo sam naparila lice sa pola tabletice otopljene u vodi, i kad se prohladilo prelila sam u bočicu i koristim kao tonik. Treba ga držati u frižideru. Super je, nježan je, koža mi je svježija poslije njega. :) tako, tople preporuke, a još nisam isprobala tea tree tableticu, no čula sam i da je ona dobra (također se koristi kao tonik kad se ohladi)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ne sumnjam da Lush ima i dobar tonik, ja baš volim njihove proizvode. :)

      Delete
  5. Ranije ih jesam koristila više nego sad, a nekako mi je spontano iz rutine iskočila upotreba tonika. Hidrolat geranijuma je meni naročito prijao, dok sam od poznatijih brendova volela koristiti Caudalie, koji i sad znam prsnuti ponekad čisto da osvežim lice u toku dana.
    Srećan rođendan sa zakašnjenjem :))
    Puno si napredovala, a želim ti da u godini koja je pred tobom, bar udvostručiš uspeh :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gde si kupovala hidrolat geranijuma? I hvala puno na lepim rečima i željama, stvarno znači!

      Delete
  6. Upravo isprobavam All Naturals tonik. Ne bih da brzam sa utiskom, ali za sada je mnogo mnogo dobar. Neku bolju ružinu vodicu tražim mesecima, pokušaću u Neven Biocentru da potražim. Inače su mi tonici najmlađi članovi ekipe za svakodnevnu negu jer je do skoro bilo nemoguće naći neki bez alkohola. MG tonik nisam probala, iako imam nešto iz te kuće i prezadovoljna sam - premišljala sam se koji bi mi najbolje odgovarao.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Taj tonik je vlasnica All Naturals-a napravila prvo za sebe, jer njoj smeta alkohol, tako da je zaista imala u vidu osetljivu kožu. :) Svrati do Nevena, ne mogu tačno da se setim kako se zove brend ali imaju čitavu liniju proizvoda od ruže.

      Delete
  7. I ja ih baš volim, i da ne rade ništa, merak mi da koristim :)) All naturals tonik mi se baš dopada, kao i kremica, sve sam "prepisala" od tebe :) I nisam mogla da se setim na šta me podseća miris, a znam da mi je poznat! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Drago mi je da ti se sviđa, stvarno su odlični! A za miris sam isprva bila ubeđena da je sličan nekom sirupu za kašalj, ali me je i dalje mučilo, pa sam pitala dečka za mišljenje. Trebalo mi je malo podsećanja, ali da, definitivno Jägermeister! :))

      Delete
  8. Koristim ružinu vodicu (Roberts) na mnogo načina! Osim nanošenja tuferom na lice, presula sam je u bočicu sa raspršivačem i naprskam je kao poslednji korak šminkanja kako bi držala sve na mestu i kako ne bih eventualno imala osećaj zatezanja ili suvoće ako je teža šminka u pitanju. A svakako ne može da škodi! Takođe, jako me iritira kada mi se kosa oseća na duvan nakon izlaska, a čista je i nema je smisla prati odmah - tu nastupa prva pomoć u vidu ružine vodice. Naprskam celu kosu, naravno ne bude čitava mokra, samo vlažna pomalo, i prosušim fenom ili prođem četkom u isto vreme, zavisi da li imam lokne ili isfeniranu kosu u tom momentu. Momentalno mi je lakše kada osetim taj blag miris koji je zamenio miris cigareta!

    ReplyDelete
    Replies
    1. I ja svoju koristim kao setting spray! :)

      Delete
  9. Pogledaću obavezno te hidrolate :)

    ReplyDelete
  10. Tonik je obavezan deo moje nege lica. Volim da ih menjam, ali mi najviše prijaju oni na bazi hidrolata (mada treba voditi računa da budu sveži, a imaju kratak rok trajanja, pa ih najčešće držim u frižideru i zbog toga češće koristim leti). Plus, mnogo više volim tonik sa dobrim raspršivačem :).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Raspršivač na ovoj mojoj ružinoj vodici je fenomenalan, volela bih da ih sve imam u takvom pakovanju :)

      Delete
  11. Koristila sam pre, mada sam vremenom prestala, zasto ne znam. Medjutim sada ponovo koristim i to upravo All naturals i za sada prija mojoj koži :)

    ReplyDelete
  12. Mila
    Koristim tonike,posebno leti kada mi je koza pomalo masna i dodatno ciscenje mi pomaze.All Naturals tonik je bas dosta poznat,dobila sam dosta preporuka za njega i volela bih da ga probam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. U poslednje vreme se dosta priča o njemu na blogovima - s razlogom! ;)

      Delete
  13. Nisam probala Martina Gebhardt proizvode, potražiću ih.
    A tonici su obavezni u mojoj skincare rutini :) Moj naj tonik svih vremena je od proizvođača iz susedne nam Budimpešte -Omorovicza Queen of Hungary Mist, imam samo reči hvale za ovaj proizvod!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Martina Gebhardt je jedan zaista izuzetan brend! A Omorovicza Queen of Hungary je tonik koji bih najviše volela da probam, sve poznate strane blogerke/vlogerke ga hvale!

      Delete