Jabukovo sirće za negu kose

Većina ljudi ne povezuje jabukovo sirće sa negom kose. Međutim, jabukovo sirće je sjajna stvar i, osim na salatu, možete ga stavljati i na kosu! Ovo nije nikakvo novo, revolucionarno otkriće, ali mislim da se ne radi o toliko rasprostranjenom postupku. Jabukovo sirće je ključna stvar u no-poo metodi, odnosno metodi pranja kose bez korišćenja konvencionalnih šampona. Iako sam o ovom načinu pranja čula dosta dobrih stvari, ja to ne praktikujem, ali jabukovo sirće jeste deo moje rutinske nege kose. 



Zašto jabukovo sirće? Prirodna pH vrednost naše kose je oko 4.5, što znači da je kosa blago na kiseloj strani i treba je takvom i održavati. Farbanje, hemijsko tretiranje kose i pranje jakim šamponom čine kosu baznom, a samim tim i zamršenom i lomljivom. Jabukovo sirće nam pomaže da pH vrednost vratimo u ravnotežu, a pritom spušta i zaglađuje kutikule. Upravo od stanja kutikula zavisi da li će nam kosa izgledati beživotno ili glatko i sjajno. Pranje kose toplom vodom i šamponom ih otvara, a vlas u takvom stanju upija svetlost umesto da je reflektuje. Kada su spuštene i gusto zbijene, svetlost se odbija od njih i kosa je sjajna. 


Zbog toga je dobro posle šamponiranja kosu isprati jabukovim sirćetom - vlas će biti zaštićena od lomljenja, mekana i sjajna. Ovaj preparat može da se koristi u kombinaciji sa balzamom, ali može i potpuno da ga zameni. Meni se ipak više sviđa kombinacija, odnosno, koristim ga nakon što isperem balzam. Moja trenutna nega kose se sastoji od InSight Damaged Hair šampona, Sante Family Glanz balzama i ovog DIY sredstva. Rezultate sam primetila već posle prvog korišćenja, kosa mi je bila znatno mekša i sjajnija. Ukoliko ste se pitali - ne, nećete ići naokolo i mirisati na sirće - miris potpuno nestane kada se kosa osuši!


Za pravljenje ove mešavine se preporučuju razne proporcije sirćeta i vode, ali suvoj kosi će prijati manje sirćeta, a masnoj više. Recept koji ja trenutno koristim i koji mi prija je jabukovo sirće + destilovana voda u razmeri 1:3. Iako sam u tekstu o prirodnom posvetljivanju kose spominjala jabukovo sirće, u ovom slučaju ono neće uticati na boju. Za ispiranje kose se koristi razblaženo sirće i drži se na kosi svega nekoliko minuta. Pročitala sam različita mišljenja, ali ovo mogu da koriste i devojke sa farbanom kosom. Neke korisnice čak tvrde i da im je jabukovo sirće produžilo trajnost boje, ali za to ne mogu lično da garantujem.

Da li ste nekada koristili jabukovo sirće u ove ili slične svrhe?

20 comments

  1. Koristim obavezno u rutini, ali priznajem da nisam imala pojma da je toliko dobro za kosu. Imala sam užasan perut, i na internetu sam pronasla da ispiranjem kose jebukovim sirćetom nestaje i perut, i kod mene je stvarno delovalo! :) Sada sigurno neću prestati da ga koristim! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eto sad vidiš zašto ti se smirila koža glave :) :*

      Delete
  2. Do sad sam od nekonvencionalnih metoda probala samo ispiranje kose u ishlapjelom pivu što se pokazalo odlično za lokne tako da ću rado probati i foru s octom pogotovo zato što mi je tjeme u zadnje vrijeme postalo prilično osjetljivo.

    ReplyDelete
  3. Jesam, koristila sam davno na svojoj tada nefarbanoj kosi i rezultati su bili odlični i vrlo vidljivi. Slažem se sa tim što si napisala i preporučujem! L.

    ReplyDelete
  4. Odlicno,imam kod kuce domace jabukovo sirce.Znala sam za ovo ali sam pomalo zaboravila :-) pri sledecem pranju kose cu ga koristiti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Odlično ako imaš domaće! Eto drago mi je što sam te podsetila :)

      Delete
  5. Ja baš muku mučim u poslednje vreme sa svojom kosom i tražim prirodne načine da je smirim. Prestala sam sa peglanjem, feniranjem i slično, koristim ulja, ali i dalje nema nekih rezultata. Baš sam razmišljala šta sledeće da radim. Probaću sa jabukovim sirćem, nadam se da će pomoći. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nadam se da će ti pomoći :) Sve što si do sada uradila je super, samo budi strpljiva.

      Delete
  6. Znam da je jabucni ocat odlican za kosu ali nikako da ga probam. Mislim da cu ga sad konacno uvrstiti u svoju rutinu :)

    ReplyDelete
  7. Čula sam o beneficijama koje pruža kosi, ali sam uvijek bila nekako skeptična prema cijelom procesu. Ja sam baš kritična kada je kosa u pitanju i iz možda nekog apsurdnog razloga sam se bojala da mi ne spali kosu. Iracionalni strahovi, što ćeš :D . No, tebi vjerujem pa kada kažeš da zaista čini kosu sjajnijom definitivno ću isprobati pa ti javim svoje dojmove. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Koristi se razblaženo i nije uopšte agresivno, nemoj da brineš :) Zagladi vlas i odmah je čini mekšom i sjajnijom, a i štiti je na duge staze jer se krajevi manje krzaju ako su kutikule spuštene.

      Delete
  8. Baš ću da isprobam ovo.Super su Vam ideje i blog Vam je odličan! Nastavite tako

    ReplyDelete
  9. Koristim jabukovo sirce ne samo za kosu, vec i za lice u razmeri 1:10, ponekad uzmem i pokvasim i ruke,i pustim ruke da se prirodno osuse kao i lice. Jabukovo sirce je jako zdravo tako da ukoliko imam spremnjenu mesavinu gledam da je maksimalno za sve iskoristim

    ReplyDelete
    Replies
    1. I ja sam koristila razblaženo jabukovo sirće kao tonik za lice :) Slažem se sa tobom!

      Delete
  10. Kako se primenjuje ocat na kosi? Da li nakon nanošenja treba sačekati određeni period, a zaim isprati?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Treba ga u svakom slučaju razrediti sa destilovanom vodom prvo. Isperite kosu tom mešavinom i sačekajte 2-3 minute ukoliko vam je zgodno, ali rezultati su tu čak i ako se kosa ispere odmah nakon nanošenja. :)

      Delete