LUSH King of Skin čvrsti puter za telo

Na mom blogu ste pre nekoliko meseci mogli da pročitate ovaj tekst o prirodnim puterima za telo - o ši i kakao puteru. Jedina stvar u vezi korišćenja tih putera za negu kože koja mi se nije svidela bila je činjenica da ne dolaze u veoma praktičnom obliku. Dok sam bila na odmoru u Nemačkoj ovog leta svratila sam u Lush i tamo pronašla King of Skin, čvrsti body butter na bazi kakao putera.


Lush pravi svoje proizvode pretežno od svežeg organskog voća i povrća, najfinijih eteričnih ulja... Ne testiraju na životinjama i svoje sirovine kupuju od kompanija koje takođe ne testiraju na životinjama. Veruju u fair trade i praktikuju ga, pa je tako kakao puter koji koriste organski i fair traded. Isto tako, aloe vera im dolazi iz Kenije, ulje ružinog drveta iz Perua, moringa iz Gane... Ja generalno imam veoma pozitivno mišljenje o ovoj kompaniji i verujem im kada kažu da reči poput "sveže" i "organsko" koriste iskreno, a ne samo u svrhe marketinga.


Čvrsti puteri su postali zaštitni znak ove firme i to je potpuno opravdano: izuzetno dobro neguju kožu, zgodnog su oblika i veličine i mirišu fenomenalno. Doduše, baš ti mirisi, koji su još jedan zaštitni znak Lush prodavnica, su sintetički. Iako neki njihovi proizvodi sadrže sintetičke mirise i parabene, skoro tri četvrtine proizvoda su im self preserving, što znači da je kao konzervans upotrebljena so, med ili aluminijum oksid. Takođe, njihovi čvrsti puteri, uključujući i King of Skin, ne sadrže vodu, tako da ne sadrže ni konzervanse: nema vode - nema prilike za razvoj bakterija. Što se tiče upotrebe parabena, Lush je veoma transparentan. U EU je u kozmetičkim proizvodima dozvoljena količina metilparabena i propilparabena od 0,4%. Lush u svoje proizvode stavlja najviše 0,2% metilparabena i 0,1% propilparabena. Svako treba za sebe da odluči da li im je to prihvatljivo. Ja im opraštam.

"Our products are: 100% Vegetarian, 83% Vegan, 60% Unpreserved and 38% Naked (No Packaging Required) We do not test on animals."
Još jedna stvar koja mi se veoma sviđa je to što je 38% njihovih proizvoda "golišavo", odnosno nema nikakvu ambalažu. Čvrste putere i proizvode za kupanje (bath bombs, bath melts, bubble bars...) pakuju u papirne kesice na kojima je naznačeno "No trees were harmed in making this bag", što znači da se proizvode od recikliranog materijala.


King of Skin je puter za telo od 75g u obliku krune i koštao je €9.50. Sadrži fair trade kakao puter iz Kolumbije, sveže banane, ši puter, ovseno mleko, svež avokado, ekstra devičansko kokosovo ulje, organsko jojoba ulje, bademovo ulje, ulja mandarine, lavande, sandalovine... Na temperaturama iznad 17° može da počne da se topi, pa iz tog razloga ja svoj držim u frižideru. To ne predstavlja nikakav problem jer u dodiru sa kožom krene lagano da se topi i može odmah da se koristi.
"Ako je vašoj koži potrebna nega, ova mirišljava kombinacija banane, avokada, ovsenog mleka i putera priskače u pomoć! Hranljiva nezasićena ulja avokada rade zajedno sa prirodnim emolijentima iz banane i antihistaminima iz ovsenog mleka da bi vam pružili smirenu i hidriranu kožu."
Kao što sam navela u sekciji o meni, ja imam dosta suvu kožu tela, tako da ovaj puter samo nanesem na kožu i ostavim da se upije, iako može da se koristi i ispod tuša i da se ispere. Posebno mi je prijao tokom letnjih dana, kada bih ga nanela nakon boravka na suncu, onako hladnog iz frižidera. Miris mu je veoma blag i umirujuć, neka mešavina mirisa kakao putera i banane, ja bih rekla.


Bilo da ga koristite za lice, za telo, ispod tuša, posle tuširanja, pre sunčanja (ši buter i kokosovo ulje sadrže mali prirodni zaštitni faktor), posle sunčanja - ovo je jedan fenomenalan proizvod. Troši se relativno sporo za proizvod od 75g, imam utisak da bih puter za telo u kutijici iste količine potrošila mnogo brže. U sledećem tekstu ćete čitati o čvrstim losionima za telo domaće proizvodnje, koje ćete moći da uporedite sa Lush parnjakom.

Da li ste već koristile neke losione za telo u ovakvom obliku? Šta mislite o Lush proizvodima generalno?

No comments