"Teodora, drago mi je."

Okej, 2018. Prošle godine sam objavila jedan jedini tekst na ovom blogu i to samo da bih obeležila 3 godine postojanja istog. To je bilo u februaru, obećala sam da ću pisati i na kraju nisam. U martu sam se zaposlila, već u aprilu nisam stizala da dišem od količine posla, onda sam otprilike jednom trepnula i došao je momenat da na mesec dana ostavim sve i otputujem na more. To putovanje mi je bilo veoma bitno jer nisam 4 godine videla more, a bilo je i prvo koje sam sama finansirala kao zaposlena i samostalna žena, bože moj.

Od tada pa do kraja godine mi se jednostavno desio život, pregršt malih pozitivnih stvari i neke velike negativne. Odnosno, verujem da su na kraju krajeva i to pozitivne stvari, ali su užasno teške. Početkom decembra sam shvatila da moram malo da pobegnem od svog života, tako da sam jedne noći kupila avionsku kartu i javila drugarici da dolazim kod nje u Kopenhagen. I eto gde sam trenutno. Hoću da se ponovo upoznamo, tako da - ja sam Teodora, drago mi je.


Ovaj blog od nedavno nešto drugačije izgleda, a nalazi se i na novoj adresi, pa sam htela da objasnim šta i zašto se promenilo. Kada sam počela da pišem o prirodnoj kozmetici kao ubogi student 2014. godine, nisam mogla ni da pretpostavim u kom pravcu i na koje sve načine će se ovo dalje razvijati. Kao i sve ostale genijalne ideje, i ta o pisanju bloga mi je pala na pamet dok sam se tuširala. Neko vreme sam istraživala o prirodnoj kozmetici i isprobavala nove preparate, a pošto sam po prvi put u životu videla nekakve rezultate, svima sam pričala o tome. I tako sam ja prala kosu svojim novim prirodnim šamponom i odlučila da počnem da pišem blog o prirodnim, zdravijim i jeftinijim alternativama za kozmetičke proizvode, kako bih sve to odjednom mogla da podelim sa većim brojem ljudi. 

U tom periodu sam dosta koristila tumblr, pa sam tamo otvorila novi blog i za njega odabrala URL health-alt.tumblr.com. Iz nekog razloga, tada uopšte nisam mislila da bi blog kao takav trebalo da ima neki naziv, nego sam skratila healthy alternatives da bi URL bio kraći i ćao. Posle nekog vremena sam shvatila da je većina kozmetičkih blogova kod nas na Blogspot platformi i da imaju neka konkretna, prepoznatljiva imena po kojima ih čitaoci pamte. U oktobru 2014. godine sam do tada objavljene tekstove preselila na health-alt.blogspot.com i promenila ime stranice u HealthAlt.

To je, dakle, slučajno postalo ime bloga, ali jednostavno nije bilo dovoljno jasno - nije dobro ilustrovalo temu bloga, ljudi uglavnom nisu znali ni kako se izgovara, a kamoli kako se piše. Na svu sreću, Google ih je slao na pravo mesto i kad ukucaju "helt art blog", ali sam ja počela da osećam sve veći razdor između onoga što želim da ovaj blog bude i onoga kako se zvao. Mislim da je to donekle uticalo i na moju motivaciju da pišem. Bojala sam se da će potpuni rebranding negativno uticati na čitanost i da ću još više zbuniti ljude, ali nisam mogla ni da nastavim dalje po starom.


Dugo sam razmišljala o novom imenu za blog i nisam mogla da smislim ništa što mi se u potpunosti dopada, pa mi je u nekom momentu došlo da ga preimenujem u "Samo nečural, bajo moj" i da završim sa tim. Međutim, genijalna ideja da kao ime i URL bloga jednostavno stavim svoje ime i prezime mi je pala na pamet, pogađate, dok sam se tuširala. Mislim da mi to daje dovoljno prostora da pišem o svemu što me čini srećnom, o svemu što mislim da je dobro za dušu i telo.

Prirodna kozmetika će svakako ostati glavna i najzastupljenija tema na blogu, ali želim da napravim prostora i za priče o ishrani, putovanjima, organizaciji, ali i o drugim stvarima u kojima uživam - možda čak i o uređenju doma, modi, knjigama, serijama... Imam ideje za nove formate tekstova, intervjue, videe i preporuke. Kroz sve to će se uvek prožimati moje viđenje da život treba živeti u skladu sa prirodom, da treba brinuti o svom telu i da treba udovoljiti svojoj duši. Toliko od mene za sad.

Nova godina, novi početak.

https://www.facebook.com/teodora.littvay.blog/
https://www.instagram.com/teodora.littvay/

12 comments

  1. Samo nečural :D :D :D

    Dobro došla nazad :)

    ReplyDelete
  2. Iako nisam ,,samo nečural, bajo'' ipak volim tvoj blog i tebe gotivim, i iskreno mi je baš drago što ćeš više pisati. :) Srećan novi početak!

    ReplyDelete
  3. Da je sa srecom novi pocetak!!!!!

    ReplyDelete
  4. Srećan novi početak, ako smem tako da ga nazovem, draga Teodora! Odoh da te zapratim i na Ig i naravno, što se mene lično tiče, uvek tu! ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti puno, Milice! Znam da pratiš već dugo :)

      Delete
  5. Odličan post, jako mi se dopada tvoj blog :)

    ReplyDelete