01/01/2018

"Teodora, drago mi je."

Okej, 2018. Prošle godine sam objavila jedan jedini tekst na ovom blogu i to samo da bih obeležila 3 godine postojanja istog. To je bilo u februaru, obećala sam da ću pisati i na kraju nisam. U martu sam se zaposlila, već u aprilu nisam stizala da dišem od količine posla, onda sam otprilike jednom trepnula i došao je momenat da na mesec dana ostavim sve i otputujem na more. To putovanje mi je bilo veoma bitno jer nisam 4 godine videla more, a bilo je i prvo koje sam sama finansirala kao zaposlena i samostalna žena, bože moj.

Od tada pa do kraja godine mi se jednostavno desio život, pregršt malih pozitivnih stvari i neke velike negativne. Odnosno, verujem da su na kraju krajeva i to pozitivne stvari, ali su užasno teške. Početkom decembra sam shvatila da moram malo da pobegnem od svog života, tako da sam jedne noći kupila avionsku kartu i javila drugarici da dolazim kod nje u Kopenhagen. I eto gde sam trenutno. Hoću da se ponovo upoznamo, tako da - ja sam Teodora, drago mi je.


Ovaj blog od nedavno nešto drugačije izgleda, a nalazi se i na novoj adresi, pa sam htela da objasnim šta i zašto se promenilo. Kada sam počela da pišem o prirodnoj kozmetici kao ubogi student 2014. godine, nisam mogla ni da pretpostavim u kom pravcu i na koje sve načine će se ovo dalje razvijati. Kao i sve ostale genijalne ideje, i ta o pisanju bloga mi je pala na pamet dok sam se tuširala. Neko vreme sam istraživala o prirodnoj kozmetici i isprobavala nove preparate, a pošto sam po prvi put u životu videla nekakve rezultate, svima sam pričala o tome. I tako sam ja prala kosu svojim novim prirodnim šamponom i odlučila da počnem da pišem blog o prirodnim, zdravijim i jeftinijim alternativama za kozmetičke proizvode, kako bih sve to odjednom mogla da podelim sa većim brojem ljudi. 

U tom periodu sam dosta koristila tumblr, pa sam tamo otvorila novi blog i za njega odabrala URL health-alt.tumblr.com. Iz nekog razloga, tada uopšte nisam mislila da bi blog kao takav trebalo da ima neki naziv, nego sam skratila healthy alternatives da bi URL bio kraći i ćao. Posle nekog vremena sam shvatila da je većina kozmetičkih blogova kod nas na Blogspot platformi i da imaju neka konkretna, prepoznatljiva imena po kojima ih čitaoci pamte. U oktobru 2014. godine sam do tada objavljene tekstove preselila na health-alt.blogspot.com i promenila ime stranice u HealthAlt.

To je, dakle, slučajno postalo ime bloga, ali jednostavno nije bilo dovoljno jasno - nije dobro ilustrovalo temu bloga, ljudi uglavnom nisu znali ni kako se izgovara, a kamoli kako se piše. Na svu sreću, Google ih je slao na pravo mesto i kad ukucaju "helt art blog", ali sam ja počela da osećam sve veći razdor između onoga što želim da ovaj blog bude i onoga kako se zvao. Mislim da je to donekle uticalo i na moju motivaciju da pišem. Bojala sam se da će potpuni rebranding negativno uticati na čitanost i da ću još više zbuniti ljude, ali nisam mogla ni da nastavim dalje po starom.


Dugo sam razmišljala o novom imenu za blog i nisam mogla da smislim ništa što mi se u potpunosti dopada, pa mi je u nekom momentu došlo da ga preimenujem u "Samo nečural, bajo moj" i da završim sa tim. Međutim, genijalna ideja da kao ime i URL bloga jednostavno stavim svoje ime i prezime mi je pala na pamet, pogađate, dok sam se tuširala. Mislim da mi to daje dovoljno prostora da pišem o svemu što me čini srećnom, o svemu što mislim da je dobro za dušu i telo.

Prirodna kozmetika će svakako ostati glavna i najzastupljenija tema na blogu, ali želim da napravim prostora i za priče o ishrani, putovanjima, organizaciji, ali i o drugim stvarima u kojima uživam - možda čak i o uređenju doma, modi, knjigama, serijama... Imam ideje za nove formate tekstova, intervjue, videe i preporuke. Kroz sve to će se uvek prožimati moje viđenje da život treba živeti u skladu sa prirodom, da treba brinuti o svom telu i da treba udovoljiti svojoj duši. Toliko od mene za sad.

Nova godina, novi početak.

https://www.facebook.com/teodora.littvay.blog/
https://www.instagram.com/teodora.littvay/

17 comments on ""Teodora, drago mi je.""
 1. Samo nečural :D :D :D

  Dobro došla nazad :)

  ReplyDelete
 2. Iako nisam ,,samo nečural, bajo'' ipak volim tvoj blog i tebe gotivim, i iskreno mi je baš drago što ćeš više pisati. :) Srećan novi početak!

  ReplyDelete
 3. Da je sa srecom novi pocetak!!!!!

  ReplyDelete
 4. Srećan novi početak, ako smem tako da ga nazovem, draga Teodora! Odoh da te zapratim i na Ig i naravno, što se mene lično tiče, uvek tu! ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hvala ti puno, Milice! Znam da pratiš već dugo :)

   Delete
 5. Hvala najlepše Teodora, ja sam jako prijatno iznenadjena, divan početak jutra :). Posto nemam msn i trenutno ni mesta da ga instaliram zbog drugih appova (totalna glupost priznajem :/), kontaktiraj me na avdalovic.mladen@gmail.com pa cu ti poslati br.

  ReplyDelete
 6. Odličan post, jako mi se dopada tvoj blog :)

  ReplyDelete 7. شركة التميز المثالي للخدمات المنزلية وتنظيف المنازل والشقق والفلل بالدمام والخبر والقطيف والجبيل
  قسم خاص لتسليك المجاري بالضغط ومكافحة الحشرات وتنظيف للمجالس والسجاد والموكيت وتنظيف الخزانات
  نقدم افضل الخدمات المنزلية بالمنطق الشرقية 0551844053

  شركة تسليك مجاري بالدمام
  شركة تنظيف منازل بالدمام
  شركة مكافحة حشرات بالدمام
  شركة تنظيف منازل بالجبيل
  شركة مكافحة حشرات بالجبيل
  شركة تنظيف سجاد بالجبيل
  شركة تسليك مجاري بالخبر
  شركة تنظيف منازل بالخبر
  شركة تركيب وصيانة الكهرباء بالدمام والخبر
  شركة المثالية للتنظيف بالجبيل

  ReplyDelete