Vodič za kupovinu poklona | 2016/17

Prvo ono najočiglednije - da, znam da ovaj gift guide objavljujem jako kasno. U prethodnom periodu sam se zaposlila, putovala, borila se sa birokratijom, kupovala poklone, bila da posetim porodicu, kitila jelku, jela rusku salatu i sve u svemu vrlo malo spavala. Međutim, htela sam ipak da napišem ovaj tekst i nadam da će nekima od vas biti koristan iako je Nova godina za tri dana.

Ovo je vodič za kupovinu novogodišnjih i božićnih poklona za one kojima je dosta plastike i pukog konzumerizma u ovo doba godine, koji žele da ove godine poklone nešto sa malo više duše, nešto unikatno, ručno rađeno i ekološki održivo, a da usput podrže male, domaće proizvođače. Moram da napomenem da je ovo dosta probrana lista i da ima još jako puno brendova iz Srbije koji proizvode divne stvari, ali bili bismo ovde bukvalno do 2017. kada bih počela da ih nabrajam sve. 


Ukrasi & čestitke

Mislim da su ukrasi za jelku super poklončići za praznike, jer ostaju kao uspomena, mogu biti veoma lični i koriste se iznova svake godine. Osoba kojoj ih poklonite će vas se sigurno setiti svaki put kada bude kitila jelku! Ručno rađene, personalizovane čestitke su takođe nešto čime ćete sigurno iznenaditi sebi drage osobe.



Natalija pravi preslatke likove od filca, od junaka iz crtanih filmova koji bi oduševili svako dete do onih tipično božićnih. Natalija je ljubazna i predusretljiva, a ukrasi su veoma povoljni - moji su bili 350 RSD komad. Kupila sam jednog irvasa i jednog sneška da poklonim i prezadovoljna sam izborom! Osim toga, iz njene radionice izlaze i bedževi, magneti za frižider, privesci i ostale sitne dekoracije.


IRIS radionica u svom asortimanu ima ukrase za jelku u vidu delikatnih pahulja, okrugle dekoracije sa siluetama životinja, kao i personalizovane ukrase sa imenima, a prave ih od drveta i platnenih mašnica. Ja bih definitivno volela da imam nešto slično na svojoj jelkici! Cene se kreću od 100 do 450 RSD.

Jane Doe's Craftroom / janedoescraftroom.blogspot.rs

Arhitekta Jana Cvijović pravi najrazličitije čestitke i koverte od papira i kartona, od novogodišnjih i božićnih, preko rođendanskih do onih za rođenje deteta i venčanje. Ima ih u raznoraznim oblicima, bojama i dezenima, tako da ćete sigurno naći nešto što vam se dopada, a verujem da mogu i da se personalizuju. 

Pokućstvo & dekoracija



Kod Tetke možete naći divne, ručno šivene, dekorativne pamučne jastuke koji su uglavnom namenjeni deci, ali ja želim po jedan od svakog za sebe! Ima ih sa vezom, sa dezenima, na tufnice, u obliku zvezde, srca, oblaka, životinjica, a ima i pravih božićnih! Obavezno pogledajte Tetkinu ponudu.


Mila pravi dekorativne jastuke, baštenske jastuke, unikatne jastuke po porudžbini, printove, dugmiće i još mnogo toga. Pronašla sam njen profil na Instagramu i zaljubila se u papirne vreće za igračke sa nacrtanim trepavicama, i već sam im videla namenu u svom stanu, iako su namenjene klincima. Ako imate prijatelje sa malom decom, nešto od pomenutog bi im sigurno olakšalo život i ulepšalo enterijer! 


Ova domaća radionica (koju možda znate pod imenom re:art:concept) ima neverovatno lepe, nesvakidašnje kreacije u vidu šoljica, činija, pa i kompletnih setova posuđa. Nepravilni oblici i pastelne boje njihovih komada će očarati svakoga, od bake koja uživa da služi hranu kada joj unuci dođu u goste, pa do mladih parova koji od nedavno žive zajedno i tek treba da se kuće. Na linkovanom sajtu ćete videti sve cene i podatke o dostavi sa online prodavnice, a za sva dodatna pitanja im se možete obratiti na FB stranici ili Instagram profilu.


Keramičarska prodavnica u Čumićevom sokačetu u kojoj možete pronaći unikatne radove nekoliko mladih umetnika. Nekoliko puta sam zalutala kod njih i ostala sam očarana - svaki komad je odlično dizajniran, imaju vrlo zanimljiv nakit od keramike, a posuđe verovatno ne bih smela da koristim nego bih ga držala na polici kao ukras! Mislim da je bilo šta iz ove galerije sjajan poklon, takve stvari ljudi retko kupuju sami sebi.

Prirodna kozmetika


Koozmetik novogodišnji paketi

Koozmetik je beogradski brend prirodne kozmetike sa kojim sam nedavno počela da se upoznajem i za sada sam stvarno oduševljena. Vizuelni identitet ovog brenda je verovatno nešto što svi prvo primete i pohvale, a onda se uvere i u vrhunski kvalitet proizvoda. Na primer, njihov X Hair Conditioner je ubedljivo najbolji balzam za kosu koji sam koristila. Trenutno u ponudi imaju 4 različita novogodišnja paketa, a cene su u rasponu od 2450 do 6700 RSD.

Herbateria poklon setovi

Ako čitate moj blog već neko vreme, sigurno ste čuli za Herbateria proizvode. Radi se o malom brendu prirodne kozmetike i lekovitih preparata iz Sombora, a ja posebno volim njihove butere za telo i stikove za usne. Na sajtu trenutno imaju 6 simpatičnih poklon setova po dodatno sniženim cenama, iako se kupovina ovakvih paketića već dovoljno isplati. Cene se kreću od 285 do 1350 RSD. Požurite dok se ne rasprodaju!

Sabi Handmade poklon paketi

Ovu manufakturu su osnovale dve sestre, uverene da "priroda poseduje svako rešenje za negu naše kože". U ovom tekstu sam već pisala o nekim njihovim proizvodima, a znam da su od tada značajno proširili asortiman. Ove godine su napravili nekoliko paketića različitih veličina (1170 - 3890 RSD), a posebno mi je zanimljivo što imaju i jedan za muškarce!

Ručno rađeni nakit



Pre nekog vremena sam pronašla radionicu ove mlade mame i kupila jednu narukvicu za poklon, a crveni končić sa slike sebi. Toliko je jednostavan i sladak da nisam mogla da mu odolim, a koštao je svega 150 RSD! Primetila sam da pravi dosta narukvica sa imenima koje su zanimljiv poklon za decu, a sve može da se uradi onako kako zamislite. Ogromne preporuke!

Koishi Lamat nakit / @koishilamat

Radionica kreativnog imena i još kreativnijeg nakita! Materijal je srebro, a oblici raznoliki - ima svega od geometrijskih komada prstenja, do najrazličitijih minđuša i nešto delikatnijih ogrlica sa priveskom. Posebno su me šarmirale "linijice", jednostavne minđuše kojih ima u tri varijante - od onih jednostavnih i malih do sasvim ekstremnih. Ja sam oduševljena! 

Hrana


Kabinet "Pivolada"

Na slici iznad se nalazi Pivolada - da, namaz od piva. Za Kabinet pivaru znam već duže vreme, ali ovim proizvodom su me stvarno oduševili. Teglica i brending su odlični, a ukus je baš onakav kakav biste očekivali kada pročitate sastojke. Ovo je u principu džem od pečenih jabuka sa Kabinet "Plavo" pivom, začinima i vrlo malo šećera. Super poklon za nekog dragog pivopiju ili gurmana koji voli svašta da proba! Na IDEA sajtu možete pronaći detaljniji opis i spisak prodajnih mesta, a postoji i opcija online kupovine. Cena je 350 RSD.

Reel Chocolate / www.reelchocolate.com

Svako za praznike dobije barem neku čokoladu, ali ovakvu čokoladu mnogi još nisu probali. Réel čokolade se prave u Senti, a prodajna mesta imaju širom zemlje. Ono što ove ručno rađene čokolade čini posebno interesantnim su dodaci - liofilizovano voće, začini, semenke, orašasti plodovi, pa čak i latice cveća! Osim što su kombinacije ukusa vrlo interesantne, svaka tabla izgleda prelepo. Za Božić po gregorijanskom kalendaru sam tati kupila crnu čokoladu sa cimetom, kandiranom narandžom i listićima badema i bila je odlična. Cena od oko 400 RSD je svakako visoka za tablu čokolade, ali kao poklon je pun pogodak.

Uživajte u praznicima!

6 comments

  1. Hvala za divne preporuke Teodora! :) <3

    ReplyDelete
  2. Odličan izbor, i sama sam planirala da kupim neke od stvarčica koje si pomenula. A fotografije su fantazija!

    ReplyDelete
  3. Odličan tekst, sjajne stvarčice i hvala na preporuci! :* ^_^

    ReplyDelete