Akvabent Neutral Active 12 dezodorans

Akvabent je beogradska firma koja postoji već više od 25 godina i koja je možda najpoznatija po svom aktivnom kiseoniku. Osim toga, u ponudi imaju i Neutral Active 12, dezodorans formulisan bez aluminijum hlorohidrata, alkohola i konzervansa. Takođe nema nikakav miris, pa je potpuno univerzalan, a obećava 12 sati svežine. Ja odavno ne koristim konvencionalne dezodoranse, koji su u principu većinom antiperspiranti, jer sadrže aluminijumove soli i ometaju prirodan proces znojenja. Probala sam dosta prirodnih dezodoransa, ali nisam uspela da pronađem neki kojim sam u potpunosti zadovoljna. Sve do sad.


U tekstu o Akvabent aktivnom kiseoniku sam spomenula da jedva čekam da isprobam ovaj dezodorans i to je uglavnom bilo zato što me je jako zaintrigirala recenzija na blogu Uncle Abadash. Da nije bilo te recenzije i da sam samo videla listu sastojaka ovog proizvoda, sigurna sam da bih, kao i Nataša, pomislila da je ovo sigurno luk i voda. Formulacija je vrlo jednostavna i za sada jedinstvena. Jedini sastojci su pročišćena voda, natrijum karbonat i ugljen-dioksid. Kako je moguće da tako nešto zaista neutrališe neprijatne mirise?

Posle konsultacije sa dipl. hemičarom, postalo mi je jasno da je u pitanju pH tog rastvora. Natrijum karbonat je bazna so i njegov vodeni rastvor je bazan, a jedan od načina da se ubiju mikroorganizmi ili da se spreči njihov rast je da se stvori ekstremno kisela ili bazna sredina. Znoj sam po sebi nema neprijatan miris, već su za to odgovorne bakterije koje se nalaze na koži i koje u dodiru sa znojem počinju da ga razlažu. Kada su u pitanju ovaj deo tela i ove bakterije, bazna pH vrednost će ih ubiti i samim tim eliminisati mirise.


Neutral Active sam testirala zajedno sa tatom, koji ne može da koristi klasične dezodoranse zbog preosetljivosti na aluminijum hlorohidrat. Oboje smo vrlo brzo došli do istog zaključka, a to je da ovo jednostavno deluje. Koristila sam ga i tokom hladnijih meseci, ali i u sred leta. Osim što na visokim temperaturama treba da se špricne nekoliko puta u toku dana, nema razlike, i dalje deluje. Neutral Active je jednako efikasan i kada se nanese na već oznojano područje, što je sjajna stvar.

Primetila sam da prirodni dezodoransi često sadrže previše alkohola za moje standarde ili su u obliku stika koji je neretko previše masan i ostavlja tragove na odeći. Zbog toga mi je Neutral Active bio pravo iznenađenje, jer je osećaj kao da ste špricnuli malo vode ispod pazuha. Samo sačekate da se osuši i spremni ste za pokret, iako se ništa neće desiti i ako se obučete pre nego što je područje potpuno suvo. Bočica je vrlo mala i samim tim zgodna za poneti, a raspršivač je takođe skroz praktičan za upotrebu u bilo kojoj situaciji. 




Poslednjih meseci sam na fakultetu često bila u situaciji da nešto izlažem, usmeno prevodim ili jednostavno stojim pred ljudima i treba nešto da znam, što je meni dosta stresno. Primetila sam da se u tim situacijama u minuti preznojim, ali me ovaj dezodorans ni tada nije izdao. Nisam u potpunosti sigurna koliko je hemija znoja prouzrokovanog stresom drugačija od onog kada telo samo pokušava da se rashladi, ali mislim da je ovaj drugi nešto bezazleniji. Bilo kako bilo, ja trenutno trošim svoju drugu bočicu ovog dezodoransa i ne planiram da ga menjam u skorijoj budućnosti.

Bočica sadrži 70 ml proizvoda i košta 420 RSD na Akvabent sajtu, a dostava za do 3 proizvoda iznosi 150 RSD. Neutral Active se prodaje u nekoliko apoteka u Beogradu gde mu je cena nešto preko 500 RSD. Za ažuran spisak prodajnih mesta se možete obratiti ljubaznom Akvabent timu na Facebook stranici ili Instagram nalogu. Iako je naručivanje preko sajta sasvim dobra opcija, ja bih ipak volela da ovaj dezodorans nekako postane lakše dostupan jer je zaista odličan. Osim toga, ako bi vas zanimalo poređenje nekoliko prirodnih dezodoransa, recite mi u komentarima i prionuću na pisanje,

Šta mislite o ovom dezodoransu? Da li izbegavate dezodoranse koji sadrže aluminijumove soli?
*Ovaj proizvod mi je besplatno ustupljen na korišćenje od strane proizvođačaViše o tome ovde.

14 comments

  1. Nisam probala ovaj dezodorans, ali, ovako kako si ga ti opisala, čini se odličnim! Ja već neko vreme koristim Neutro Roberts Derma Zero, baš zato što je bez aluminijuma, ali bih svakako volela da pređem na neku prirodniju varijantu. Baš bih se radovala uporednoj recenziji prirodnih dezodoranasa. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Drago mi je! Ne može da se nađe na policama drogerija pa samim tim za njega ne zna baš veliki broj ljudi, ali nadam se da će se to promeniti. Čula sam dobre stvari o Neutro Roberts dezodoransima bez aluminijuma, ali ih nisam probala. Ja sam recimo koristila dve vrste SebaMed dezića, koji takođe nisu prirodni u pravom smislu te reči, ali ne sadrže stvari koje izbegavam, ne iritiraju i efikasni su. I to mi je sasvim dovoljno, ali Neutral Active me je oborio s nogu :)

      Delete
  2. Akvabent je meni otkriće godine! Jako se znojiđ, naročito pod stresom, isto kao i ti :/. Inače, i ja sam filolog po struci i znam koliko je prevođenje stresno.

    Ja sam ga koristila uvjek u kombinaciji sa drugim dezodoransima poput Derma Zero ili CD lokvanj i tako mi se najbolje učinilo.

    Ja sam konsultovala Jelenu sa Beauty Axiom bloga i rekla mi je da je to u stvari rastvor slabe baze i da košta mnogo s obzirom na sastav. Isti efekat se može postići vodom i sodom bikarbonom.

    Ipak, pošto ja nisam vična spravljanju kod kuće, i dalje ću ga kupovati jer mi flašica traje po 3 mjeseca.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, u pitanju je baza i sastav jeste vrlo jednostavan, ali mislim da se ne bih bavila pravljenjem toga kod kuće. On mi savršeno odgovara i takođe mi dosta dugo traje, tako da vredi. :)

      Delete
  3. Na zalost nisam probala ni jedan prirodni dezodorans osim ovih standardnih ,na kojima je oznaka da su bez alkohola ili aluminujuma,a od prirodne kozmetike sam probala EXODUS,to je bio moj prvi susret sa prirodnom kozmetikom i odusevila sam se kremom,zatim atea hodra aktivator koji je idealan za letnje dane jer samo malo se naprska na lice i vec je pravo osvezenje i njihovu kremu anti age,onda sam uzela sve tri kreme od Gozaki kompanije kojima sam odusevljena,jednu sam zbog roka upotrebe dala mami a dve sa sljivom i maslinom ostavila sebi i jos imam Gozako antirid od articoke posle kojeg mi je koza kao kod bebe,i prirodni balzam za usne HURWAU ,to je svo moje iskustvo sa prirodnom kozmetikom.Naravno i alverde jer zbog neke alergije meni nepoznate jedino njihov kreon i maskara odgovaraju mojim ocima inace sve ostalo sto stavim dolazi do jakok crvenila i peckanja ociju.

    ReplyDelete
  4. Nisam probala ovaj dezodorans, niti bilo koje druge prirodne. Koristim samo ove klasicne, uglavnom gledam da su bez alkohola.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ako ti odgovaraju, u redu. Ja sam oduvek mrzela dezodoranse u spreju jer sam bila svesna da to i udišem, a ostale vrste mi nisu pravile nikakav problem, njih sam odlučila da izbegavam kada sam se malo informisala o sumnjivim i potencijalno toksičnim sastojcima koje konvencionalni dezodoransi sadrže. Kada se prelazi na prirodne deziće obično postoji period privikavanja, kao da je telu potrebno neko vreme da se očisti, ali mislim da prelazak sa konvencionalnih dezodoransa na Neutral Active uopšte ne bi bio komplikovan. ;)

      Delete
  5. Iskreno ni ne obraćam pažnju na sadržinu jer oduvek koristim Nivea. A od prirodnog koristim isključivo limetu i to sam počela samo u letnjem period da koristim.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kao što sam napisala na prethodni komentar, ako ti to odgovara - u redu. :) O kakvoj limeti se radi?

      Delete
    2. Limetu izrežem na kolutić i namažem se ispod pazuha, a ostatak ostavim u frižider u zatvorenoj posudici, da mogu i ostalih dana da je koristim. Super je stvar uopšte nisam primetila da se nešto preterano znojim. Probaj.

      Delete
    3. Aah, ja sam mislila da je neki dezodorans sa mirisom limete u pitanju. Nisam čula za tako nešto do sada, skoro svi prirodni dezodoransi (pa i ovaj Akvabentov) deluju tako što naprave baznu sredinu na koži ispod pazuha, jer to ubija bakterije. I jako kisela sredina ih ubija, ali sam poprilično sigurna da je za taj predeo bolje napraviti baznu. Hm, zanimljivo.

      Delete
    4. A ništa ne možeš da izgubiš ako probaš. I ja sam još i čitala kako se pravi tja kao prirodni dezodorans od limete al nešto baš i nije mi uspeo, tako da sam prešla samo na njega samostalno da koristim.

      Delete
  6. Mene zanima da li pri korištenju ovog Akvabentovog spreja ostaju mokri tragovi na majici na onom delu ispod pazuha?
    Ne mislim na mokri trag od spreja, nego od znoja, pošto ne sprečava znojenje.
    Tražim neki preparat koji će sprečiti te mokre tragove na odeći, da li je to ovaj Akvabent sprej?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nažalost, ništa osim veoma jakog antiperspiranta neće sprečiti znojenje, a samim tim i mokre tragove na odeći. Kao što se vidi iz teksta, ja mislim da nije zdravo koristiti proizvode koji zaustavljaju znojenje, ali razumem da neki ljudi po svaku cenu žele nešto sa takvim efektom. Žao mi je što ne mogu biti od veće pomoći!

      Delete