Ručno rađeni sapuni - sapunska radionica "Terazije" + POKLON

Tema ovog teksta je vrlo uopštena, ali joj je ipak mesto na beauty blogu jer je higijena neraskidivo povezana sa negom kože. Odavno sam želela da se pozabavim ovom tematikom na blogu, a savršena prilika je došla kada sam stupila u kontakt sa sapunskom radionicom "Terazije" iz Beograda. Ova mala manufaktura me je oduševila kvalitetom, prizemnošću i dubokim razumevanjem onoga čime se bave, a to je zanatska izrada sapuna. U nastavku pročitajte moje moje utiske o 3 različita sapuna iz ove radionice, a saznajte i šta se zapravo može nazvati sapunom, zašto sapun kao takav ne može da bude potpuno prirodan i šta treba da očekujete od jednog proizvoda za higijenu. Na kraju teksta vas čeka i malo iznenađenje!



Ja već nekoliko godina koristim isključivo ručno rađene sapune; moja koža je ionako suva, a konvencionalni sapuni i gelovi za tuširanje su je dodatno isušivali. Ironija je u tome što šarena pakovanja takvih proizvoda često obećavaju hidrataciju i negu kože, iako njihove liste sastojaka pričaju potpuno drugačiju priču. Konvencionalni "sapuni" zapravo uopšte nisu sapuni u pravom smislu te reči, već se radi o sintetičkim detergentima. Oni sadrže jake surfaktante (SLS, SLES) koji isušuju kožu i koji se nalaze u svemu od šampona i gelova za tuširanje do sredstava za čišćenje.

Takozvani "prirodni" sapuni su oni čije su polazne supstance prirodne, a to su odabrana biljna ulja, prirodni buteri i u nekim slučajevima, životinjske masti. Goveđi loj se, na primer, koristi u izradi sapuna za vrlo osetljivu kožu. Iako se polazi od prirodnih supstanci, sapun se pravi hemijskom reakcijom saponifikacije, u kojoj učestvuju masne kiseline i natrijum-hidroksid (NaOH). Zbog toga, sapun sam po sebi jednostavno ne može biti potpuno prirodan. Međutim, može biti ručno rađen, kvalitetan i blag, što je sasvim dovoljno!

Iako dobro izbalansirani sapuni sadrže glicerin i zadržavaju negujuća svojstva korišćenih biljnih ulja, od njih ne treba očekivati hidrataciju i negu, jer to nije njihov zadatak. Sve što jedan dobar sapun treba da uradi je da dobro očisti kožu, bez da pritom potpuno ukloni njen prirodni zaštitni sloj. Za sve ostalo, tu su proizvodi namenjeni nezi kože, poput krema i losiona. U nastavku pročitajte moje utiske o sapunima iz radionice "Terazije" kao i kratak intervju sa Draganom Kneževićem, vlasnikom ove manufakture.



Odabrala sam tri sapuna iz asortimana sapunske radionice "Terazije", a prvi koji mi je privukao pažnju je Majina lavanda. Ono što mi se odmah dopalo je njegova jednostavnost i svedenost. Po ceni od 200din dobija se 115g kvalitetnog sapuna, bele boje, pravougaonog oblika i blagog mirisa. Sadrži etarsko ulje lavande koje mu daje blag, smirujuć miris, a početne sirovine za izradu ovog sapuna su maslinovo, palmino, kokosovo i ricinusovo ulje. Dobija se u kesici od recikliranog papira, sa delikatnim detaljima u vidu grančice lavande i ljubičaste satenske mašne, a uz njega ide i deklaracija sa svim bitnim informacijama. 



Polovinu ovog sapuna dala roditeljima na testiranje ne bih li dobila još jedno iskreno mišljenje. Na kraju, utisci su nam bili identični: odličan sapun koji lepo čisti i peni, ne isušuje kožu i vrlo sporo se troši. Posle svega nedelju su primetili da su im ruke mnogo mekše, a mama više nije morala da koristi kremu za ruke. Ja sam ovaj sapun koristila i za ruke i za telo, a u nekoliko navrata sam njime oprala i lice, iako to uglavnom ne radim. Nije bilo nikakvog neprijatnog zatezanja niti isušivanja, što me dovodi do zaključka da bi ovaj sapun odgovarao svim tipovima kože i da bi ispunjavao nekoliko namena.

Odri


Posle jednog vrlo jednostavnog, višenamenskog sapuna, izabrala sam Odri. Ovo je piling sapun sa dodatkom kamilice, paprike, cimeta i ovsenih pahuljica. U njegovoj izradi korišćena su ulja masline, palme, kokosa i ricinusa. Maslinovo ulje je poznato kao ulje koje daje blage sapune i neguje kožu, palmino i kokosovo im daju čvrstinu, dok kokosovo ima i izuzetno svojstvo čišćenja, a ricinusovo ulje daje finu i kremastu penu. Odri bi najpre zainteresovao žene i to kao sapun za tuširanje, jer masaža piling sapunom poboljšava mikrocirkulaciju i uklanja izumrli sloj ćelija, podstičući regeneraciju kože.


Ja volim da koristim grublje mehaničke pilinge za telo ali uvek vodim računa da ne oštetim kožu, već da je blago masiram kružnim pokretima. Kada se tako koristi, ovaj sapun radi ono što treba da radi i ne izaziva iritacije. Zbog ređe upotrebe - jednom ili dvaput nedeljno - potrajao mi je duže od Majine lavande, pa sam ga na kraju koristila i za pranje ruku kao da je u pitanju redovan sapun. Druga polovina ovog sapuna je otišla mojoj mami, koja je uživala u korišćenju Odri isto koliko i ja. Ovo je vrlo zanimljiv sapun specifične namene, ali ako volite da radite piling tokom tuširanja mogao bi biti baš ono što tražite.




Santos je moj favorit. Izgleda kao komad čokolade ili kolačić koji ide uz kafu, a pored standardnih ulja ovaj sapun upravo to i sadrži - fino mlevenu kafu. Čestice su sitne i ima ih puno, tako da vrši vrlo prijatan, blag piling. Kofein iz kafe pozitivno utiče na mikrocirkulaciju, pa bi Santos na duge staze mogao da pomogne u borbi protiv celulita. Uživala sam u korišćenju ovog sapuna, što zbog boje i samog doživljaja, što zbog njegovog privlačnog, cimetastog mirisa. Mislim da bi se zbog abrazivnih čestica verovatno pre svideo ženama, ali izgledom bi sigurno bio privlačan i muškarcima (iako za njih postoji muževni Mann). Cena mu je 200din za 95g.














Danas ima sve više malih manufaktura i radionica domaćih sapuna, pa postaju lako dostupni i prelazak ovu opciju zaista ne bi bio komplikovan. Međutim, određene stvari treba imati na umu. Pitala sam Dragana Kneževića, koji stoji iza radionice "Terazije", šta bi on želeo da naglasi kada su u pitanju sapuni i zamolila ga da razbije neke zablude, jer je temi pristupio na vrlo stručan način i dobro je informisan. 

"U oblasti kozmetike i sredstava za higijenu, kao i u ostalim industrijama, širi se svest o tome da velika većina tih proizvoda sadrži supstance koje nam nisu potrebne, a da neke čak svesno treba izbegavati. Negativne strane industrijskih sapuna, gelova za tuširanje i šampona se maskiraju agresivnim i skupim marketingom, propagiranjem čudotvornih dejstava nekih supstanci egzotičnih naziva, dodavanjem mirisa i slično", kaže Dragan.

Po njegovim rečima, često i proizvođači domaćih, ručno rađenih sapuna podležu sistemu marketinga protiv koga se on i grupa sapundžija sa kojima kontaktira bore. „Radi se o poturanju propagande lekovitosti sapuna sa dodacima kao što su recimo kozije i magareće mleko. Takvi dodaci zapravo mogu imati loše efekte i prouzrokovati alergijske reakcije, dok neki drugi, poput smole četinara, mogu biti i vrlo opasni“, upozorava Dragan. 


Sapunska radionica "Terazije" će obradovati čak petoro sretnih dobitnika po jednim sapunom (3 x Odri i 2 x Marigold), a dobitnici će takođe imati i 25% popusta na ostale sapune iz asortimana! Da biste videli kakve to sve sapune imaju u ponudi, posetite njihovu online prodavnicu. Nagradna igra je otvorena za Srbiju i trajaće narednih 10 dana, što znači da se završava u subotu, 18. aprila. Sve što treba da uradite da biste učestvovali je:
  1. lajkujte stranicu Sapunska radionica Terazije
  2. lajkujte stranicu HealthAlt
  3. podelite ovu objavu o tekstu na svom profilu (opcija Public/Javno)

Nadam se da je ovaj tekst bio informativan i da vam se svideo! Da li koristite domaće, ručno rađene sapune?
*Nagradna igra je osmišljena u saradnji sa sapunskom radionicom "Terazije" i oni su sponzor nagrada. Više o tome ovde.

41 comments

  1. Sve više ih volim, koristim i u potrazi sam za novim, verujem da bi mi ovi odgovarali, samo ne nikako ovaj sa cimetom mislim da sam alergična na njega ovako u kozmetičkim preparatima a kad jedem ne, zanimljivo :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sigurno bi ti odgovaralo nešto iz njihovog asortimana :) Kod svakog sapuna piše koje dodatke sadrži, pa znaš šta da izbegavaš. Moguće je da ti cimet smeta, on može da bude iritans za kožu.

      Delete
  2. Obožavam! Mislim da već ima dve godine kako samo ručno rađene koristim, jer odgovaraju mojoj osetljivoj koži. Volim da eksperimentišem, ali se uvek vratim onom "najobičnijem" sa kozijim mlekom.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nadam se da si pročitala deo teksta u kome je Dragan skrenuo pažnju na propagandu sapuna sa kozijim mlekom. I ja sam ih probala, ali već neko vreme ih ne koristim. Koliko sam shvatila, stvar je u tome da kozije mleko, iako je dobro u početnom obliku, posle reakcije sa NaOH nije više mleko i nema nikakva "lekovita" svojstva, a nusprodukti saponifikacije mleka mogu da budu i iritansi. Ja lično nemam veze sa hemijom, ja sam lingvista, ali sam puno čitala na tu temu i čula šta kažu hemičari. :)

      Delete
    2. Taj deo mi je promakao, ali sam se vratila i ponovo pročitala. Rastužuje me, jer mi trenutno ovaj sapun baš odgovara...

      Delete
    3. Olivera, bitno je da si informisana, a onda je na tebi da napraviš odluku. Ukoliko ti sapun prija, slobodno nastavi da ga koristiš. :)

      Delete
  3. Zdravo Teodora,
    Stigoh do tvog bloga preko Ivinog linka, pa hajde da nešto dodam.
    U principu, složila bih se sa tvojim i gospodinovim objašnjenjima, uz par komentara.
    Sapunu sa kozjim mlekom apsolutno ništa ne fali. Ni u estetskom, ni oflaktornom, ni funkcionalnom smislu. Baš naprotiv.
    Ni jedan sapun nije lek i zabranjeno je tako ga deklarisati, ali pomaže kod raznih kožnih problema. Da li neguje kožu? Ako koristite redovno, shvatićete da neguje. Sapun je proizvod koji je vrlo kratko na koži, te se ni efekat ne vidi preko noći. Svako ulje,masnoća, puter sadrže jedan udeo elemenata koji ne podležu procesu saponifikacije, tj.iz nje izlaze nepromenjeni. Upravo njih volimo i želimo. Bez da se upuštam u diskusiju o kvalitetu bilo čijih sapuna,kao bez želje da reklamiram svoje, mogu reći samo da ja koristim putere za svaki svoj sapun (avokadovo ulje je takodje bogato neosapunjivim elementima) baš zbog toga što želim što nežniji sapun koji ostavlja kožu zdravom,mekom i glatkom. I daleko od toga da su svi ručno radjeni sapuni isti. Još kako nisu. Ni po kvalitetu, ni po sigurnosti,ni po svojim rezultatima na koži.
    Ricinusovo ulje ne daje kremastu penu, ono zapravo uopšte ne daje penu, već služi kao 'bubbles booster' , tj. daje mehuriće, kojih inače ne bi značajno bilo da ne postoji ulje koje daje penu (kokosovo) . Kremastu penu daju gline, stearinska kiselina (jedna od masnih kiselina koje sadrži svako ulje u odredjenom procentu) , kao i mlečne masti i to su zaista prelepi sapuni.
    Nadam se da ne zameraš jedan dobronameran i 'insajderski' komentar.
    Pozdrav, Maja

    *Ovaj komentar je inspirisan samo sapunima, ne nagradnom igrom,tako da ja u istoj ne učestvujem.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ćao Majo :)
      Naravno da ne zameram komentar, diskusije su uvek dobrodošle. U odgovoru na drugi komentar sam napisala da ja zaista nemam veze sa hemijom, ali se trudim da razumem šta se tu stvarno dešava i da čitam pouzdane tekstove. Uzimajući to u obzir, ja zaista ne mogu da protivrečim bilo čemu što si napisala. Ja npr. pratim blog Hemija oko nas i član sam grupe Hemija sapuna na Fejsbuku, gde se o ovakvim temama diskutuje.
      Naravno da nisu svi ručno rađeni sapuni isti, nisam nameravala to da kažem a mislim i da nisam. Što se tiče svojstava ulja da prave kremastu penu, tu informaciju sam prepisala iz opisa dotičnog sapuna na sajtu radionice "Terazije", mislim se radi samo o pogrešno formulisanom izrazu. :)

      Delete
    2. Ja pripadam drugoj, 'američkoj' školi sapuna, koja je jedina u svetu propraćena profesionalnim konferencijama, na kojima predavanja drže svetske face ovog zanata, sa tonama napravljenih sapuna iza sebe i koji su zapravo jedini autoriteti,možda u celom svetu.
      Budite sigurni da ste bezbedni sa 'mlečnim' sapunima, sem ako ste i inače alergični na mleko.
      Domaće škole nit imaju znanja, još manje iskustva da tvrde bilo šta.
      Tu bih završila sa komentarisanjem sapuna.
      I naravno,uvek postoji izbor pri biranju,koji svi mi kao potrošači imamo.

      Delete
    3. Ja pripadam drugoj, 'američkoj' školi sapuna, koja je jedina u svetu propraćena profesionalnim konferencijama, na kojima predavanja drže svetske face ovog zanata, sa tonama napravljenih sapuna iza sebe i koji su zapravo jedini autoriteti,možda u celom svetu.
      Budite sigurni da ste bezbedni sa 'mlečnim' sapunima, sem ako ste i inače alergični na mleko.
      Domaće škole nit imaju znanja, još manje iskustva da tvrde bilo šta.
      Tu bih završila sa komentarisanjem sapuna.
      I naravno,uvek postoji izbor pri biranju,koji svi mi kao potrošači imamo.

      Delete
  4. Da obozavam rucno radjenje sapune pre svega zato sto su prirodni, nekad ih i ja sama napravim, ali sa osnovnim sastojcima, jer su ulja jako skupa. Ovi sapuni izgledaju bozanstveno lepo, a mogu da zamislim kako tek mirisu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Drago mi je da vam se dopadaju :) Santos prelepo miriše, mene asocira na cimet, Odri nema nikakav miris a Majina lavanda miriše, jelte, na lavandu, ali vrlo blago jer nema velike količine etarskih ulja u sebi. :)

      Delete
  5. Prelep post, sapuncici deluju sjajno, preslatko. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti, drago mi je da ti se sviđaju!

      Delete
  6. Odavno nisam pročitao kvalitetniji tekst o sapunima, a da ga nije pisao hemičar. Apsolutno ste u pravu što se tiče kozijeg i svih drugih mleka. Oni nisu za sapune. Ko tvrdi suprotna, neznalica je. Sapun je hrana za mikrobe. Bez proteina, nikakva. Ako im se omogući da ih dobiju mogu i bakterije i gljivice da se razviju. Čak i da sapuni ne prođu mikrobiološku kontrolu. Pojedinci su mi se javljali sa problemima šuge, a kasnija laboratorijska analiza kozijeg sapuna je te proglasila za krivce. Argumenti koje pojedinci navode kako se samo u Americi dobro radi, jer tobože su tamo napravili tone i tone sapuna, je slično kao kada biste rekli da je izlivač betona važniji, stručniji i kompetetniji od arhitekte ili građevinskog inženjera. Tek sapun je sapun i što menje dodataka ima, manje su šanse da izazove iritaciju, komedogenost ili čistu alergiju. Loše balasirani sapuni, veoma često precenjeni na domaćem tržištu, suše kožu. I zato sve pohvale za Vaš tekst i umerenost i objektivnost. Za sve one koji bi da u sapun dodaju mleko, čokoladu, kikiriki, moram da podsetim sve da to već postoji i zove se čokolada :). Srdačno Zoran Vujčić.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zorane, hvala Vam puno! Odavno čitam Vaš blog i puno stvari sam naučila, tako da mi je jako drago da se i Vama dopada ono što ja pišem. :)

      Delete
  7. Hahah, lepo se nasmejah! Pa u Americi ima i profesora koji se bave sapunima i to decenijama, neki su čak i knjige napisali. Baš o sapunima! A ljudi čitaju, pa nauče! Neznalica je samo onaj, ko začauren u sopstvenu sujetu, ne želi da čuje drugi stav.
    Istina je da su Amerikanci najdalje otišli sa ovim zanatom ,i to u svakom smislu. Kao i svuda, i tamo postoje oni koji nešto 'petljaju' i pišu gluposti, ali to je tako svuda, pa i ovde.
    Kako bi bilo epohalno da baš Srbi otvore oči ostatku sveta, što se tiče ove teme. No, i ti isti Srbi ,kao i ostatak sveta, izdaju dozvole za puštanje u promet, gle čuda,baš sapunima sa kozjim mlekom. Hmmm, nešto ne štima izgleda u celom svetu! ?
    Kad bi mleko oborilo pH sapuna, to bi bilo potpuno otkrovenje za sve one koji bi da naprave sapun sa nižom pH vrednošću.
    Teodora, sapuni su visoke pH vrednosti i kao takvi imaju prirodno antibakterijsko delovanje. Neće tu bakterije mnogo poživeti. Proteina takođe više nema ,njih je baza razložila, ostaje samo anti- propaganda.
    Pošto se ne baviš ovim ,onda te molim, ostani bar otvorenog uma za drugačija mišljenja i ne pravi anti reklamu proizvodima koji su sasvim ispravni. Svakako da bilo koji sapun može biti loše napravljen, i kao takav može i štetiti, tj.biti grub za kožu, ali to važi i za burek,haha (biće ti loše od onog masnog, npr. ).
    Uostalom, budi hrabra, pa probaj neki fini sapun sa kozjim mlekom!
    I da, slobodno me kontaktiraj,ako želiš više informacija o kvalitetnom sapunu (da se ne lažemo, palma, maslinovo i kokosovo daju jeftin sapun, ne loš, ali daleko od vrhunskog)
    Još jedan pozdrav i sad sam off, neću se više uključivati.

    ReplyDelete
  8. Hvala ti draga! Da, nisam ni ja bila svesna. Probala sam i Zeljković i EcoProduct sapune sa kozijim mlekom, koji su mi bili okej, blagi, definitivno bolji od bilo čega industrijskog. Doduše, ručno rađeni sapuni pravljeni samo od biljnih ulja mi mnogo više odgovaraju. Tvrđi su, sporije se troše i blagi su. Koliko sam ja shvatila, sapuni u koje se dodaje kozije mleko se svakako prave od biljnih ulja, pa to nije loš sapun, ali to mleko ga ne pravi boljim već može da ga napravi lošijim. U principu, nepotrebno je. Ali na nama je svakako izbor, kao što kažeš :)

    ReplyDelete
  9. Vrlo žučno se suprotstavljaju modaliteti u pravljenju sapuna koliko vidim, i nisam kao ni Iva imala pojma o toj frci. No, na kraju krajeva svi ćemo koristiti ono što nam prija. Kao što je jedino logično. Volim ručno rađene sapune, ma obožavam. Ali ih stvarno ima svakakvih. I neki mi se nimalo ne dopadaju. Ono što me takođe može odbiti od proizvoda je i sam proizvođač i njegova dogma. Kada se preteruje i pokušava prevaspitati potrošač mene to odbije. Volela bih takođe da znam i zašto ti dodaci poput čokolade, kikirikija, mleka... čega već, moraju biti ograničeni samo za izradu prehrambenih proizvoda. Ali zaista me zanima zašto nisu dobrodošli u sapunu. Evo za mleko sam pročitala dva oprečna mišljenja, a nisam stručna, veze s hemojim nemam, pa ostajem prilično zbunjena.
    Nego, tema su ovi divni komadići iz Terazija, koje nameravam da probam. Zaista i izgledaju lepo. Fotkice su sjajne!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dodaci čokoladnog tipa nisu štetni, baš kao ni kakao, samo je grehota. Kikirki buter, ulje, pa i sam kikiriki su sve češći izazivači snažnih alergija. U hemiji postoji i jedno pravilo kombinovanja, koje kaže ne mešajte dve supstancije ako niste sigurni šta će da nastane. Neke mogu da daju eksplozive, neke alergene, a neke i dalje ostaju ili nedužne ili su čak korisne. Npr. dodatak prehramenih boja može da generiše kancerogene proizvode u sapunima, jer nigde u organizmu nisu tako drastični uslovi, kao u reakciji pravljenja sapuna.
      Da ilustrujem taj princip drastičnom reakcijom. Aceton je skidač laka za nokte. Peroksid dezinficijens, Smeša opak eksploziv, triaceton peroksid.
      Nije ni problem kada čovek zna šta radi, pa meša hemikalije. Problem je ako ne zna, pa se ohrabri i krene da dodaje razne boje i mirise. A iza ćoška ga možda čeka neki aromatični amin.
      Nadam se da ne zamerate zbog malko više hemije, ali ja volim da ljudi budu oprezni. Lako se pogreši.

      Delete
    2. Nataša, baš sam sad pročitala tvoj tekst o sapunima i ostavila komentar :) Sva sreća ima toliko sapuna na tržištu pa možemo da biramo šta nam se sviđa. Drago mi je da sam te zainteresovala za ove sapunčiće, mislim da će ti se dopasti! Pogledaj na sajtu šta još sve imaju. :)

      Delete
  10. Sve što je iz Amerike je bolje. Klasična dogma. Proteini se hidrolizuju po 24 do 72 sata na 110 C u 6 M HCl ili 4 M NaOH. Tako da kada neko nešto ne zna, bolje je da ne piše. U stvari može da piše slobodno. Ovo je zemlja liberalnih neznalica. Koji se to proteini RAZLOŽE (???) i na šta? Mogu da se parcijalno ili totalno hidrolizuju. I tada mogu da nastanu problemi i alergije.
    Za osobe koje imaju zdravu kožu i nisu alergične mogu da se peru i šamponom za kola. Osobe koje su npr. alergične na mleko mogu da imaju probleme. A ko ne zna da je mleko pufer, te smanjuje pH, neće ni dalja da zna.
    Slučajno hemičari to znaju. Oni imaju sparev sa etaloniranim elektrodama, a ne pH tračice. Oni pre svega imaju znanje. I da, mi pratimo rad naših kolega sa radovima koji se objavljuju na SCI listama. I čitamo njihove knjige. Zato i znamo da oni NE PREPORUČUJU sapune sa kozijim mlekom.

    ReplyDelete
  11. Pre par meseci sam isprobala par sapuna iz Sapunske radionice Terazije i baš su mi se svideli, pogotovo jedan piling sapun, sa zrncima maka. U poslednje vreme sve više čitam o tome da se kozje mleko ne preporučuje u sapunima, ali koristim sapune od kozjeg mleka Eco product (koje vidim da si i ti pomenula u jednom komentaru) i nisam primetila da mi štete ili isušuju kožu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nisu sapuni sa kozijim mlekom "opasni" (osim za one koji su alergični na mleko), koliko sam ja shvatila radi se samo o tome da su to lošiji sapuni jer mogu brže da se pokvare, promene boju/miris, a ljudi sa osetljivom kožom rizikuju neke eventualne iritacije. Ko ima zdravu kožu i ko je, kao ti, probao takve sapune i video da im odgovaraju, mogu slobodno da nastave da ih koriste. I ti sapuni su ručno rađeni i pravljeni od biljnih ulja, mleko je samo dodatak. Ali eto, kao što je profesor Zoran Vujčić napisao gore u komentarima, prosto nije potrebno da se stavlja mleko u sapune jer ne može u tom obliku da bude lekovito. :) Ja se slažem sa tim mišljenjem, ali postoje različita. Nego, drago mi je da su ti se dopali sapuni iz radionice Terazije! :)

      Delete
  12. Od nedavno me interesuju rucno pravljeni sapuni,uvidela sam odavno da mi klasicni sapuni u svim oblicima jako isusuju kozu i da su agresivni. Okrenula sam se proizvodima sa manje hemije u svom sastavu. Volela bih da probam sapun iz radnje Terazije. Citam i pratim razne proizvodjace (radionice). Probala sam pomenuti koziji sapun i "ukruti" mi lice

    ReplyDelete
    Replies
    1. Onda je za tebe definitivno najbolja opcija neki blagi ručno rađeni sapun od biljnih ulja :)

      Delete
    2. Pohvaljujem fotografije,jer su svetle,ciste,jasne i dopada mi se sto uvek imas neki cvet :-) Podelila sam na fb:Aleksandra Gedeon Stanisavljevic.
      Da definitivno uzimam sto pre neki rucno radjen sapun. Dobro je da ima izbora :-) pozz za tebe!

      Delete
    3. Hvala ti puno Aleksandra!

      Delete
  13. Mila
    Volim prirodne sapune,malo mi je miris problem ali sam pronasla nekoliko dobrih pa ih stalno koristim.Iz Sapunske radionice Terazije su odlicni vec sam ih probala i koristila.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, miris ovakvih sapuna zaista jeste različit od mirisa konvencionalnih "sapuna", ali vrlo često uopšte nemaju miris. Drago mi je da ti se sviđaju! :)

      Delete
  14. Slazem se sa tekstom u potpunosti, a i ja sam skoro pisala jedan na blogu, s obzirom da se bavim pravljenjem vec neko vreme. Samo bih dodala da bi bilo pozeljno da se sapun pakuje u celofan kako bi se sprecilo prebrzo susenje sapuna.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ćao Marina! Drago mi je da si dospela i na moj blog, ja tvoj pratim već neko vreme. :) Hvala na savetu i komentaru!

      Delete
  15. Скоро сам те открила и у току једног дана прочитала скоро све текстове :) Нисам могла да издржим да не прокоментаришем и похвалим све што радиш. Фотографије, текстови, не знам ни сама шта ми је боље. Преслатка си и само напред. Пуно поздрава и подршке из Ниша :*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala puno na ovako divnom komentaru! Drago mi je da ti se dopada moj rad! Sav trud se isplati zbog ovakvih reči.

      Delete
  16. Draga Teodora, upravo otvaram tvoju blogersku riznicu, dospeh ovde zbog nedoumice, ostah zbog korisnih informacija. Hvala ti na priblizavanju informacija o prirodnoj kozmetici, narocito pozdravljam recenzije domacih manufaktura i njihovih proizvoda. Ostani objektivna i iscrpna, svako dobro. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sviđa mi se izraz "blogerska riznica"! :) Hvala puno na divnim rečima i dobrodošli! Trudiću se i dalje. Veliki pozdrav!

      Delete
  17. Odlican post!Nisam probala te sapune,ali jesam od Freshke Gore i jedino ti sapuni me spasavaju od bubuljica(pubertetskih)i tada sam shvatila da je samo prirodno lek.Inace ovi sapuncici su bas zanimljivi ne bih ni cula za njih da nisi napisala recenziju.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti! Samo napred u korišćenju ručno rađenih sapuna, to je najbolji izbor. :)

      Delete
  18. Gde se nalazi ta prodavnica?

    ReplyDelete
  19. Poštovana,
    1. Obožavam ručno rađene sapune. Sviđa mi se Vaš članak.

    2.Oduševljena sam sa deklaracijom. Naime po prvi put se susrećem da neko prevede INCI sastojke na "naš" jezik. uvek moram da tragam na internetu šta to znači.

    3. Ono što mene već duže vreme "muči" jeste kvalitet sirovine kada su u pitanju ovakvi sapuni. Gde prooivođači nabavljaju/kupuju?
    4. Da li navedena radionica ima samo fb stranicu?
    Hvala:)

    ReplyDelete
  20. Gramaža sapuna?

    ReplyDelete