InSight Damaged Hair šampon

Došlo je vreme da napišem par reči o šamponu koji trenutno koristim. Kupila sam ga pre dobrih 6 meseci preko Alexandar Cosmetics sajta, koji su trenutno jedini uvoznici ovog brenda, i još uvek mu se ne nazire kraj - pakovanje sadrži 1l! Ja perem kosu otprilike svakog četvrtog dana, što znači da šampone ne trošim brzo, ali sam sigurna da bi nekome ko češće pere kosu ovaj šampon vremenom produžio period između pranja. Inače, InSight Damaged Hair je izabran za najbolji šampon 2014. godine od strane srpskih blogerki na Beauty Bloggers Favourites sajtu i ja sam jedna od onih koji su glasali za njega. Pročitajte zašto!


Radi se o proizvodu koji ne može da se klasifikuje kao potpuno prirodan, ali ima odličnu listu sastojaka i zavidnu listu stvari koje ne sadrži. SLS i SLES su najrasprostranjeniji surfaktanti koje nalazimo u raznim deterdžentima, gelovima za tuširanje i šamponima - ovaj šampon ih ne sadrži. SLS i SLES imaju veliku moć čišćenja, ali su takođe dosta agresivni za kožu i jednostavno nam nije potrebno nešto toliko jako da bismo dobro oprali kosu. Međutim, ovo ne znači da InSight ne sadrži nikakve sulfate - umesto pomenuta dva sastojka tu je blaži oblik sulfata koji se često može naći u šamponima za bebe.


Ovaj proizvod ne sadrži ni mineralna ulja, parabene, veštačke boje, silikone... Po mom mišljenju, veštačke su apsolutno nepotrebne u proizvodima za negu tela i kose. One uglavnom nisu štetne, ali su potpuno suvišne i užasno me nervira kada vidim da u nekim popularnim maskama za kosu ima više žute boje nego aktivnog sastojka. Što se tiče silikona, oni takođe nisu loši ali im nije mesto u šamponima jer ne treba da se koriste na temenu. Šamponi koji ih sadrže pružaju osećaj glatke kose, ali oštećenja su zapravo samo zamaskirana. Ovaj proizvod ima vrlo blag miris sintetičkog porekla, ali je naznačeno da se radi o mirisu koji ne izaziva alergije.


Iz relativno široke ponude InSight šampona sam izabrala Damaged Hair liniju zato što imam farbane krajeve kose i zato što je povremeno peglam. Sastojci koji su tu da neguju vlas su arganovo ulje, ulje pirinčanih mekinja, organski ekstrakt pšeničnih klica i maslinovo ulje i ovaj šampon ih sadrži u veoma zadovoljavajućim količinama. Bitno je naglasiti da ja ne očekujem od šampona da mi oporavi kosu, već samo da je dobro opere, bez da skine svu prirodnu masnoću sa kože glave. Isto kao što od sapuna ne treba očekivati efekte kreme, od šampona ne treba zahtevati da ispunjava zadatak balzama i maske za kosu! 


Ovaj šampon je zaista ispunio sva moja očekivanja i radi ono što jedan dobar šampon treba da radi. Nakon jednog šamponiranja kosa je čista, bez da su vlas i koža glave isušeni. Takođe nije slepljena niti otežana, ali ja svakako ne mogu da postignem puno volumena jer imam ravnu i tešku kosu. Jedna doza je dovoljna za kosu srednje dužine, tako da je ovaj litarski šampon odlična investicija. Mislim da možete da očekujete da ćete tokom korišćenja ovog šampona period između pranja kose produžiti barem za jedan dan - blagi šamponi vremenom pozitivno utiču na kožu glave i kosa se samim tim manje masti.


Još par detalja koji bi mogli da vas zanimaju - šampon lepo peni, providan je, blagog mirisa i gelaste teksture, a boca je od izdržljive plastike sa odličnom pumpicom na vrhu. Meni se veoma sviđa minimalistički dizajn etikete i zadovoljna sam funkcionalnošću pakovanja. Takođe postoji i manje pakovanje, ako ne želite da se vežete za ovaj litarski na nekoliko meseci. O ovom brendu sam čula samo pozitivne stvari od drugih blogerki, a meni je ovu liniju šampona preporučila Katarina Sharon pre skoro godinu dana. Sada ga ja preporučujem vama! InSight takođe proizvodi farbe, balzame i maske za kosu, koje jedva čekam da isprobam.

Da li ste probali InSight proizvode? Kako vam se čini ovaj šampon?

29 comments

  1. I ja kao osoba sa farbanom kosom odlucila sam se za ovaj sampon. Meni je trajao oko 8 meseci i bas nedavno sam kupila novu bocu ali i istu takvu veliku sa balzamom iz iste linije. Prezadovoljna sam. Odlicni proizvodi!

    ReplyDelete
  2. Zelela bih da probam i ja neki od Insight sampona, ali ne mogu da pronadjem nista za masno teme glave? (A imam suve vrhove, naravno haha) :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. InSight nema nijednu liniju koja je namenjena masnoj kosi, ali nešto što bi možda bilo najbolje za smirivanje temena je Anti-Dandruff. Što se tiče suvih vrhova, probaj da šamponiraš samo teme glave, jer se krajevi svakako operu dok ispiraš šampon. I nađi neku dobru masku, recimo InSight ili Macadamia :) Kokosovo ulje je takođe super za krajeve kada se koristi kao maska.

      Delete
  3. Baš mi je drago da je i ova "damaged hair" varijanta jednako dobra kao i moj šampon. Ja već duže vreme koristim njihov "daily use" šampon i preprezadovoljna sam zaista! Inače imam poprilično masnu kosu koju moram prati svaki drugi dan jer postane toliko prljava da vise "rezanci" (tako da tebi zavidim što tako retko pereš kosu) i ako me mrzi ili ne želim da perem kosu tako često onda moram da je nosim vezanu jer je to jedina opcija. Ovaj šampon skroz očisti moju kosu od masnoća i ostavi je čistom i miršljavom. Miris mu je prelep, citrusan, ali ne prejak kao kod nekih šampona koje čim pomirišeš shvatiš da tu baš nešto i nije prirodno. Kad iskoristim ovu bocu sigurno ću i ja probati "Antioxidant" :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Izgleda su im svi šamponi baš dobri! Hvala što si podelila svoje utiske :)

      Delete
  4. Ja sada koristim Insight anti-frizz šampon i masku za suvu kosu, kojom i nisam toliko oduševljena. Mislim da bi mi više odgovarala ova kolekcija za oštećenu kosu, ali mi se ne kupuje nova jer imam još pola šampona koji koristim već 6 meseci. Nema mu kraja. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh da, možda je za prvi put najbolje uzeti ono manje pakovanje proizvoda :)

      Delete
  5. Pre mesec dana sam se ošišala na kratko i oslobodila sam se one oštećene kose koja je ličila na slamu. I od tada nisam koristila toplotu, farbu ili slično, tako da mogu reći da je prilično zdrava. Ali, vodim borbu sa masnim temenom i suvim krajevima, a ponekad se i perut pojavi.
    Koji mi preporučuješ od ponuđenih InSight šampona? Razmišljam se između Anti-Dandruff i Antioxidant... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Super ti stoji kratka kosa, videla sam neke slike :) InSight nema baš neku liniju koja je namenjena za tvoj problem, ali Anti-Dandruff mi se čini kao nešto što bi moglo da ti odgovara.

      Delete
  6. Nekoliko puta sam ga uzimala sa police, i vracala na istu. Plasi me taj sadrzaj ulja, koji je sigurno dobar za krajeve, ali teme? Meni je kosa jaaako suva, ali prva 2 cm iz korena kose se masti odmah drugi dan. Ja prosto ne znam sta da radim :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pogrešno je mišljenje da će ulje da zamasti teme dodatno :) To su dobra ulja i nisu ti neprijatelj. To važi i za masnu kožu na licu - kada nanosiš kvalitetna ulja na nju, daješ joj informaciju da njen prirodni zaštitni sloj nije ugrožen i da ne treba da proizvodi još sebuma. Uzmi manje pakovanje šampona pa isprobaj ;)

      Delete
    2. Hvala ti na ovom poredjenju, vec sam to primenila na licu i sasvim ga dovela u red. Probacu sigurno! :)

      Delete
    3. Nema problema, nadam se da ćeš uspeti da rešiš problem!

      Delete
  7. Nisam probala ovaj šampon, ali bih stvarno voljela :). Zvuči više nego savršeno! Trenutno koristim Tigi Dumb Blond, ali razmišljam o promjeni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Šampon je odličan za ono što jedan šampon zaista treba da radi :) Ukoliko si u mogućnosti, definitivno isprobaj nešto iz InSight asortimana.

      Delete
  8. Stvarno, stvarno odličan post. Ja nikako da uzmem nešto od ovog brenda. Zbog ovih BBF kategorija i prikaza najboljih proizvoda uzela sam da probam Garnier šampon koji je pomenut uz ovaj, tako da će mi sledeća investicija biti njihova maska za kosu, ali sigurno ću probati i ovaj šampon čim pre.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti! Jako mi se sviđa ideja iza BBF, baš zbog ovakvih stvari :)

      Delete
  9. Vec jako dugo smekam ovaj sampon... Ali nikako da ga uzmem... :/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ako nisi sigurna da će ti odgovarati, možda uzmi prvo manje pakovanje :)

      Delete
  10. Koristila sam antifriz sampon i masku i damage i dry maske. sampon je odlican, nemam zamerke, maska je dobra za nezahtevnu kosu, dry mi apsolutno nista nije radila a damage je fenomenalna, kosa bude sjajna, hidrirana a ne gubi na volumenu, jedino ne treba, po mom iskustvu, koristiti bas svako pranje, zbog proteina u sastavu.

    ReplyDelete
  11. Sampon ne planiram da koristim, ali masku iz isti linije cu kupiti, nadam se uskoro jer mi deluje obecavajuce. :D

    ReplyDelete
  12. zelim samo da napisem da sam, na osnovu svega sto si napisala, jos pocetkom februara resila da kupim ovaj sampon.
    ja sam ga uzela u uscu (na onom standu na prvom spratu) i tamo je oko 100 din. skuplji nego kad se ide direktno u alexandar cosmetics. nakon prvog koriscenja sam mislila da sam se straaaaasno zeznula (imala sam osecaj da mi je kosa masnija nego ikad, da se brze prlja, da cu morati svaki boziji dan da je perem itd.), medjutim posle nekoliko pranja sve se stabilizovalo i sada sam prilicno zadovoljna. toliko da planiram da uzmem i AntiFrizz masku prvom prilikom.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Drago mi je da ti ipak prija šampon! Mislim da je stvarno kvalitetan i isplativ proizvod. Ja ću isto uskoro isprobavati neke InSight maske :)

      Delete
  13. Da, ako ti alkohol pravi problem onda treba da nađeš neko drugo rešenje. InSight je blag, a mislim da je možda InSight Daily Use još blaži jer je namenjen svakodnevnoj upotrebi. Probaj možda i Suncokret šampone, oni sadrže samo hidrolate biljaka i blage tenzide poreklom iz kokosovog ulja, iste one koje Weleda i slične marke koriste u šamponima i gelovima za tuširanje.

    ReplyDelete
  14. Koristila sam taj i bio je ok. Onda sam kupila za masnu kosu ( da, imaju i za masnu) Rebalancing sebum control i po prvi put u životu dobila perut!

    Šampon je loše čistio kožu glave, svrbilo me je a kosa nije izgledala čisto i još se brže mastila! Inače imam zdravu kosu i masnu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mislim da je problem sa takvim šamponima u tome što znaju biti jako agresivni da bi tobože oprali tu masnu kosu, pa onda isuše i iziritiraju teme toliko da se stvori perut. Ja bih za svaki tip kose preporučila što blaži šampon, jer su i ti tenzidi sasvim dovoljni da očiste kosu, a neće napraviti haos na koži glave. Doduše, ukoliko se koristi mnogo laka za kosu, silikona ili suvih šampona, onda verovatno postoje naslage koje blagi šamponi neće uspeti da speru. Ali ako je u pitanju samo masna kosa, onda je to apsolutno adekvatno. Alverde Family bih recimo izdvojila kao vrlo blag, a efikasan i ekonomičan šampon. :)

      Delete