Nega usana tokom zime

Nega usana je posebno bitna tokom zimskih meseci, kada se svakodnevno suočavamo sa niskim temperaturama i jakim vetrom. Najveći problem koji se tada javlja su suve, ispucale, bolne usne i hrapavi sloj mrtvih ćelija na površini. Svi smo u nekom momentu iskusili slične muke tokom zime, ali meni se ništa od navedenog ne dešava već nekoliko godina unazad. Otkad sam počela da koristim isključivo prirodnu kozmetiku, moje usne su tokom cele godine zdrave, hidrirane i mekane. U ovom tekstu će biti reči i o SOS rešenjima za usne koje su u lošem stanju, ali i o preventivnim metodama.



1.    PILING

  • DIY prirodni piling za usne 

Za usne najviše volim da koristim pilinge na bazi šećera. Možete da kupite šećerni piling, ali takođe možete da ga napravite sami, praktično besplatno. Osim što uklanjaju zadebljalu, ispucalu kožu sa usana, ovakvi pilinzi ih ujedno veoma dobro neguju, jer sadrže dosta ulja. Kada istrljate usne i operete ostatak šećera sa usana, na njima ostaje tanak zaštitni sloj tako da balzam nakon toga nije neophodan. Biće vam potrebno:
- hladno ceđeno ulje (maslinovo, jojoba, bademovo, avokado ulje...) 
- 2 kašičice kristal šećera
- 1 kašičica meda 
Ukoliko želite odjednom da napravite veću količinu pilinga, možete ga staviti u plastičnu posudicu ili neku teglicu i čuvati u frižideru. Međutim, možete jednostavno svaki put napraviti količinu dovoljnu za jedno nanošenje, jer sve to možete smućkati za par sekundi. Koliko god pilinga da pravite, treba da se dobije pasta mekane konzistencije. Koristite jednom nedeljno, ili kad god primetite da je vašim usnama potrebno osveženje.



  • Piling četkicom za zube
Kada perete zube, iskoristite priliku da malo protrljate i usne. Naravno, ne istim intenzitetom, već laganije, da ne biste izgrebali osetljivu kožu usana i ne svakoga dana, već otprilike jednom nedeljno.

  • Piling peškirom
Ukoliko niste uradili piling četkicom dok ste prali zube, možete ih nakon toga lagano istrljati peškirom. To takođe odlično skida mrtve ćelije sa kože.



2.    MASKA


Kao što s vremena na vreme koristite maske za lice kao tretman za intenzivnu hidrataciju, možete koristiti i "masku" za pojačanu negu oštećenih usana. Med je odličan u ove svrhe - prepun je negujućih sastojaka i ostaviće vaše usne izuzetno mekanim i nahranjenim. Stavite sloj meda na usne koje ste prethodno ispilingovali nekom od gorenavedene tri metode. Zgodna stvar je što ovu "masku" ne morate uopšte da ispirate, već je jednostavno možete polizati sa usana! Doduše, potrudite se da vam stoji na usnama barem 5 minuta pre nego što je pojedete.



3.    NEGA

Ovo je korak koji mnogi ljudi koriste kao jedini korak u nezi usana i uglavnom su to stikovi za usne jednog određenog, veoma popularnog brenda. Takvi balzami za usne ne sadrže ni približno dovoljnu količinu aktivnih sastojaka da bi zapravo negovali usne, već su to jednostavno dobro izreklamirane šarene mazalice koje lepo mirišu. Neki od najpopularnijih balzama za usne u blogosferi, kao što su EOS, Burt's Bees ili čuveni Nuxe Rêve de Miel - su popularni zato što su to dobro izbrendirani i izreklamirani prirodni proizvodi. Ovo su neki od mojih favorita!

Herbateria je brend prirodne kozmetike čije sam proizvode za negu tela već spominjala na blogu. Njihovi balzami za usne dolaze u nekoliko mirisnih varijanti: vanila, čokolada, fresh (citrus), mint (nana), kokos i narandža. Izuzetno dobro neguju, divno mirišu, ostavljaju divan sjaj. Na bazi kakao putera su, koji stvara "voštani" zaštitni sloj na usnama i štiti ih od isušivanja. Ja trenutno koristim balzam sa mirisom kokosa i prezadovoljna sam. Vanila i fresh su moja druga dva favorita. Ovaj balzam trenutno ima počasno mesto u mojoj torbi! Herbateria prirodne stikove za usne možete pronaći online na herbateria.rs i na ovim prodajnim mestima po ceni od oko 150din.


Freshka Gora je odlična domaća firma čiju kremu za lice, pastu za zube i balzame za usne obožavam. Medeni balzami u stiku sadrže kakao puter, med, pčelinji vosak, eterično ulje ili aromu, a sve to u hladno ceđenom suncokretovom ulju. Pravi se sa pet vrsta ukusa i to od čokolade, nane, cimeta, narandže i vanileOvde možete videti spisak prodavnica u kojima možete pronaći Freshka Gora proizvode, a možete ih naručiti i preko njihovog sajta. Njihovi balzami se takođe dosta sporo troše, ali oni su bili prvi balzami ikada koje sam uspela da potrošim do kraja, pre nego što sam ih izgubila ili odustala od korišćenja. Omiljeni su mi vanila i cimet.

Slika preuzeta sa bloga Cosmoholic, iz ovog teksta o Freshka Gora balzamima za usne.

Sabi Handmade balzam sa mirisom kokosa sam zapravo nedanvno osvojila i jako sam srećna što sam otkrila ovaj brend. Ovu beogradsku firmu vode dve sestre i imaju čitavu liniju prirodne kozmetike. Sastav balzama je odličan, tu su bademovo ulje, suncokretovo ulje, ši i kakao puter, pčelinji vosak, vitamin E i jestiva aroma. Što se tiče aroma, možete birati između jagode, maline, vanile, kokosa, kruške čokolade. Balzam ima teksturu melema i veoma ga je prijatno imati na usnama. Zaista neguje usne i divno miriše na kokos. Jedina zamerka koju imam je upućena pakovanju, ali to je samo zato što ja lično više volim stikove od ovakvih posudica, pa ovaj balzam koristim samo kod kuće.


  • EOS balzami za usne
Na blogu sam već pisala o EOS Summer Fruit balzamu koji obožavam, tako da o njemu ovde neću dužiti. Ovi prelepi okrugli balzami nažalost nisu dostupni u prodavnicama u Srbiji, ali ih možete nabaviti preko nekoliko onlajn izvora po ceni od oko 700 RSD


Mnogima su verovatno poznati proizvodi ovog brenda, koji su svi na bazi meda i pčelinjeg voska. Imaju velik izbor balzama za usne a onaj koji ja koristim i volim je Replenishing Lip Balm sa uljem nara - nežan, mirišljav i hranljiv. Iako je tamno crvene boje, ne ostavlja zapravo ništa na usnama osim blagog sjaja od kog usne izgledaju zdravo i privlačno. Kupila sam ga po ceni od oko 3€ u Müller parfimeriji u Nemаčkoj. Čitateljke iz Hrvatske će biti zadovoljne jer takođe imaju Müller, a ostalima iskreno preporučujem da stave u korpu jedan Burt's Bees balzam sledeći put kada budu negde u inostranstvu.



4.    ZAŠTITA

Tokom posebno hladih i vetrovitih dana će vam ponekad biti potrebna dodatna zaštita koja ide preko balzama za usne. Balzam svakako nanesite pre nego što izađete napolje, a ako želite stavite na to i sloj vazelina. Vazelin je naftni derivat i u prirodnoj kozmetici se izbegava, ali ne može se poreći da stvara jak zaštitni sloj na koži. On ne neguje i ne upija se u kožu kao prirodna ulja, već "sedi" na koži i stvara zaštitnu barijeru koja će sprečiti da vam jak vetar ošteti usne. Koristite ga kao dodatni sloj zaštite kada znate da ćete neko vreme hodati napolju tokom zimskih dana.



Balzam za usne vam je najbolji prijatelj tokom zime - uvek ga imajte sa sobom da biste mogli ponovo da ga nanesete kada se prethodni sloj skine. Nanosite ga kod kuće pre nego što izađete napolje i stavljajte ga svako veče pred odlazak u krevet. Ovo je na kraju ispao vrlo dugačak tekst, ali nadam se da vam se svideo! 

Koji su vaši omiljeni proizvodi za negu usana? Pišite mi!

19 comments

  1. Teodora, sjajan post!
    Skoro sam sa prijateljicom pričala o balzamima za usne i tada sam zaključila da je najbolji balzam za negu - od svih koje sam do sada koristila - Crabtree & Eveline Vanilla Creme Brulee Lip Butter. Za sada je van konkurencije, u bilo kojem dobu godine. Zimi još volim da koristim Blistex stikove i tubice (posebno po vetrovitom vremenu, kada mi usne obavezno ispucaju). Tokom leta, sjajno su se pokazali Korres stikovi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala puno Jelena! ♡
      Pa da, Crabtree & Evelyn takođe imaju odlične prirodne sastojke koliko ja znam :) U svakom slučaju, dovoljno veliku količinu negujućih sastojaka. Blistex moram da probam pod hitno, a za Korres balzamima patim odavno! Merkala sam ih u Mülleru u Nemačkoj, ali ne znam zašto nisam kupila jedan. Ispostavlja se na kraju da sam ja zapravo veliki ljubitelj proizvoda za negu usana, s obzirom na to sa kakvom strašću želim neke balzame, npr. Nuxe Reve de Miel :))

      Delete
  2. Ma ja se na tvom blogu odmorim i regenerišem sva čula :)
    Divno si sve napisala, i sama često koristim DIY pilinge i super su mi. Nema tog ''kupovnog'' koji posao odradi tako dobro :*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Music to my ears! Hvala ti puno, baš mi je drago da je tako :)

      Delete
  3. Tvoj blog je tako predivan, ja stvarno uzivam citajuci ga. I bas se obradujem kad vidim da si napisala novi post. :)
    Htjela sam te pitati, kakav je tvoj dojam inace o Alverde balzamima za usne? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. To me baš raduje, hvala ti! :) Tokom narednih dana će postovi češće da izlaze jer imam nekoliko u pripremi. Što se Alverde balzama tiče, zapravo ih nikad nisam probala! Međutim, imam iskustva sa dosta Alverde proizvoda i stvarno mislim da se sa njihovim balzamima takođe ne može pogrešiti :)

      Delete
  4. Divan post, uživala sam! Manna ima fine balzame za usne, a isto su prirodni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Drago mi je! :* Uh ne spominji Mannu, ne znam šta bih pre poručila od njih! :)

      Delete
  5. Odličan post ;)
    Šteta što je većina balzama dostupna samo u Srbiji :(
    Ja bih još preporučila Apivitin smeđi balzam i curama koje ne žele raditi diy piling preporučujem Green Girl piling koji je puno jeftiniji od Lush pilinga.
    Nuxe balzam je kupljen i čeka isprobavanje ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Joj meni je šteta što ovde nije dostupna Green Girl :) Čitala sam mnogo divnih recenzija tih proizvoda. A imate i Nuxe!

      Drago mi je da ti se sviđa tekst! xx

      Delete
  6. Predivan post, svaka čast :) Inače mi usne nisu posebno problematične, jedino kada se prehladim ili kad je baš hladno :) Onda pravim piling od šećera i bademovog ulja :) Jako sam zadovoljna Yes to carrots balzamima za usne, ne znam da li si ih probala :) Burt's Bees kupujem čim naiđem na njih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti! Nisam probala Yes To proizvode ali sam čula za njih. Gde mogu najlakše da se nabave? Burt's Bees je klasik, ne možeš pogrešiti.

      Delete
    2. Yes To Carrots ima u Sephori, makar je bilo prošle godine, nadam se da ima i dalje :)

      Delete
    3. E pa super, moraću da bacim oko!

      Delete
  7. Super post! Nisam probala ni jedan od ovih balzama, verna sam Blistex medplus-u. :) Možda u budućnosti probam nekih od ovih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Blistex je odličan sudeći po njegovim sastojcima, samo što ja lično nisam stigla još ni jedan da isprobam :) Preporučujem ti za početak Herbateria ili Freshka Gora stik, vrlo su slični a koštaju po 150din. Pa onda posle kad se zaljubiš možeš da pređeš na EOS i ostale koji su kod nas malo skuplji :D

      Delete
  8. Draga, rasturila si ovim postom! Hrpa korisnih informacija na jednom mjestu, baš sam uživala čitajući ;)
    Složila bih se s tobom oko razvikanih komercijalnih balzama u sticku. Svašta sam isprobala i zaista mi ništa nije pomagalo te me to dovelo do stanja u kojem mi se usne doslovce raspadaju :(. Bolno i gadno. Tada sam odlučila investirati u Nuxe Reve de Miel balzam, kojeg i sama spominješ, i zaista nisam zažalila. Iako ga nisam kupila po punoj cijeni prvi put ne bih zažalila niti da jesam jer mi je trajao više od godinu dana a to je bargain samo takav!
    Složila bih se s tobom da je piling veoma važan i kao i ti mućkam svoje domaće bučkuriše i ne dam novce Lushu za nešto što mogu i sama složit u par minuta. Jednom sam čak kupila njihov čuveni piling, ali je bio 50% snižen tako da sam si tu kupovinu nekako opravdala. Kasnije sam shvatila da nema svrhe i okupila svoja hladno prešana ulja i bacila se na mućkanje ;).
    EOS balzami su mi na wish listi već jako dugo, mislim da je vrijeme da si naručim jedan primjerak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti puno ♡ Uvek mi znače tvoji komentari! Drago mi je da se slažemo oko mnogih stvari. Nuxe je sada stigao u Srbiju pa se nadam da ću dograbiti Reve de Miel uskoro! Ja LUSH obožavam, ali kao što kažeš, ne dam im pare za nešto što mogu sama da smućkam :) Mnoge njihove divne stvarčice stvarno ne mogu sama da napravim, pa ću onda pre na to da potrošim pare. A što se tiče EOS balzama - naručuj! Ja imam Summer Fruit koji je pri kraju posle meseci i meseci svakodnevnog korišćenja, i trenutno razmatram koju aromu sledeću da isprobam. Mislim da će to biti neka jagoda ili malina-nar, pošto mirise crvenog i bobičavog voća najviše volim :)

      Delete